Koronel zadovoljan poenima u Šangaju

Vozač ROAL Motorsporta Tom Koronel osvojio je 12 poena u Šangaju, uprkos tome što nije imao kad da izveze drugi brzi krug u Q2 jer su ga sudije poslale na proveru težine i klirensa auta. Holanđanin je držao deseto vreme i provizornu pol poziciju na inverznom startu, ali ga je pilot Protim rejsinga Mehdi Benani u poslednjem pokušaju nadmašio i osudio ga na polazak sa 11. pozicije u obe trke.

Koronel je na oba nedeljna takmičenja bio najbolje rangirani vozač “RML kruza”: završio je trku 1 na osmom mestu, a trku 2 na šestom.

Početak prve trke Tom smatra najboljim trenutkom svog vikenda: “Krenuo sam sa 11. mesta, startovao sam odlično. Ubrzao sam od 0 do do 100 km/h za 3,6 sekundi, to je bio moj najbrži start otkako vozim “ševrolet”. Već sam tu pretekao Benanija i ušao sam u simpatičnu bitku sa Valenteom. Završio sam osmi, čak ispred Valentea, kao najbolje plasirani vozač “ševroleta”.

bigm_449_CORONELTrka 2 nije bila posebno dramatična, iako se Holanđanin u njenoj ranoj fazi borio sa Maom Ćinghuom, a taj duel okončan je pobedom vozača Sitroena. Koronelu je to bio najzanimljiviji detalj trke: “U trci 2 sam takođe dobro startovao, bio sam ispred Sitroenovog kineskog vozača Maa. U ranoj fazi imao sam nekoliko borbi, ali je kasnije to bila usamljenička trka. Završio sam na sedmom mestu, ponovo kao najbolje plasirani vozač “kruza”. Posle trke je Leb dobio kaznu jer se sudario s Milerom, to me je pomerilo za još jednu poziciju, pa je moj konačni rezultat bio šesto mesto. Lepi bodovi za šampionat, u kojem je Sitroen već osvojio proizvođačku titulu i ja im čestitam!”

Koronel smatra da je kompenzaciona težina od 40 kilograma, kojom je “RML kruz” opterećen nakon dobrih rezultata u Pekingu, bila uzrok “ševroletovih” muka u Šangaju: “To što sam bio najbrži vozač “ševroleta” u obe trke jasno govori da je moj auto išao dobro, ali smo bili hendikepirani dodatnom težinom. Iduća runda održava se na Suzuki za dve nedelje, pretpostavljam da ćemo tu mi biti malo lakši, a “honde” malo teže, pa očekujem malo konkurentniji nastup.”
bigm_468_CORONEL Coronel_Jpn_13
Trka na Suzuki Holanđaninu mnogo znači jer se u karijeri dugo takmičio u Zemlji izlazećeg sunca: “Trka će se voziti u Japanu, mom drugom domu, zemlji u kojoj sam se mnogo godina trkao. To mi uvek daje dodatnu energiju. Tu sam već pobeđivao u Svetskom šampionatu turing automobila i nadam se da ćemo taj rezultat jednom moći da ponovimo. Ko zna, možda će nam baš taj mali višak energije pomoći da to postignemo!”

Tom Koronel je trenutno sedmi u vozačkom poretku šampionata. Pre Šangaja, bio je izjednačen s Mihelisom, ali je Mađar skočio na peto mesto i Koronelu beži 12 poena. Gabrijele Tarkvini je šesti, uz prednost od samo četiri boda u odnosu na Holanđanina.