Benani: Imali smo potencijal za podijum

U ekipi Sebastijan Leb rejsing smatraju da su se istakli na debiju u Svetskom prvenstvu turing automobila. Trening i kvalifikacione performanse Mehdija Benanija ocenjuju kao ubedljive i ističu da je Marokanac u trkama pokazao sjajan tempo.

Benani je uoči takmičenja na Termama iskazao želju da posle trkačkog vikenda u Argentini „ne žali ni za čim“. Sudeći prema onome što je rekao kada se prva WTCC runda 2015. završila, želja mu se ispunila. Vozač iz Feza i ekipa iz Alzasa osvojili su poene u apsolutnom plasmanu, zabeležili su pobedu u trci 2 u Jokohama trofej kategoriji i stekli 12 poena u klasi privatnika.

Test u petak Benani je završio na šestom mestu. Na subotnjim treninzima postavio je 2. i 6. vreme. U početnoj fazi Q2 sesije počinio je manju grešku, izleteo je sa staze i nije zabeležio vreme, pa je na obema trkama startovao iz šestog reda, sa pozicije 12.

_F2_4628
U trci 1 borio se sa Čiltonom i Hafom u zoni sedmog i osmog mesta. Pošto je vozača Lade udario s desne bočne strane, kažnjen je prolaskom kroz boks i kraj karirane zastave prošao je ukupno trinaesti, a šesti od privatnih takmičara.

U trci 2 Marokanac se dočepao pete pozicije pre izlaska sigurnosnog automobila na stazu. Kada je Ma skrenuo u boks, Mehdi se popeo za još jedno mesto, odakle je planirao atak na Tarkvinija. Zatim je Benanija udario Ivan Miler, zbog čega je vozač tima SLR pao do sedme pozicije, odakle se do finiša probio na 5. mesto, sa svega 5 sekundi zaostatka za trećeplasiranim.

„Mislim da smo mogli da ciljamo i na bolji rezultat od ovog ulaska u prvih pet, ali sam u celini zadovoljan prvim vikendom“, ocenio je Bennani. „Naučio sam mnogo. Bio sam zatečen tokom kvalifikacija, ali kada startujete iz šestog reda, i to iskustvo obogaćuje. Manja je presija i saznao sam više o automobilu. Rekao sam i ponoviću – osećaj za volanom je dobar i javljaju mi se neke senzacije koje sam ranije doživeo u jednosedima. To je pozitivno.“

„U trci 2 sam možda bio isuviše oprezan zbog kazne iz trke 1. Da nisam udaren, imali smo potencijal da stignemo do pobedničkog postolja. Ivan je došao da mi se izvini, on je fer vozač. Hteo sam da iz Argentine odem postigavši nešto i to i jeste slučaj, iako rezultat nije potpuni odraz naše konkurentnosti. Borio sam se žestoko, dakle ne žalim ni za čim!“, kazao je Mehdi.

_ML29024Najvažniji zaključak postave iz Alzasa glasi: SLR se nije sapleo na prvom WTCC koraku.

„Ishod prvog nastupa je pozitivan“, sumira tehnički direktor ekipe Leo Tomas. „Svi naši programi uvek su započinjali pobedama, ta tradicija nastavljena je u Argentini uspehom u Jokohama trofeju. Malo po malo, postavljamo stvari na mesto. Još smo u fazi učenja, ali je ekipa ponovo pokazala svoju sposobnost prilagođavanja. Mehdijevi rezultati dokazuju da su izvorne performanse tu, ali ima još prostora za poboljšanja. Sa aspekta tehničkog razumevanja i Benanijevog pristupa, možemo da dospemo još dalje i to želimo da dokažemo u trkama koje dolaze.“

Francuska ekipa imaće idealnu priliku da se istakne na sledećoj WTCC rundi, koja se vozi u Marakešu, na Benanijevom domaćem terenu.