Benani: Na kraju i nije ispalo toliko loše

THOMPSON James (gbr) Chevrolet Cruze RML team All Inkl.com Munnich Motorsport ambiance portrait BENNANI Mehdi (mar) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing portrait ambiance CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8 2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Sebastijan Leb rejsing postavio je sebi visoke standarde na startu ovogodišnjeg Svetskog turing prvenstva, pogotovu posle dvostruke pobede u apsolutnoj kategoriji na uvodnoj trci u Budimpešti.

Vikend u Marakešu, na domaćoj pisti pulena ekipe Mehdija Benanija, trebalo je da bude nastavak serije dobrih rezultata u privatnom i apsolutnom poretku, ali se nova, vijugava verzija ulične staze u Maroku pokazala se kao tvrd orah za tim iz Alzasa i njegove vozače. Između ostalog, ubrzanja iz sporih krivina bila su problem za “C-elize” opterećen maksimalnim balastom od 80 kilograma.

“Ova runda nije spadala u lakše”, objasnio je Žan-Filip Nikolao, inženjer u ekipi. “Nova staza je bila teška, naši vozači i ceo tim morali su da se adaptiraju i da žive s tim. Nažalost, nismo mogli da pronađemo najbolja podešavanja za kvalifikacije – priznajemo to i ne tražimo opravdanja. U trkama smo se pokazali bolje, oba puta smo stizali na privatnički podjum i oba puta smo ušli u apsolutnih top 10. Mogli smo da budemo bolji i uvek ciljamo više, zato je ovo tek mešovit ishod za nas. Ipak, vodimo u WTCC trofeju, Mehdi ostaje u prvih pet u generalnom, Tom je osmi. Na trećini sezone, to je dobro.”

25 BENNANI Mehdi (mar) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8  2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Benani i Demustije na kvalifikacijama nisu preskočili prvu preponu, a Čilton je ostao na začelju u Q2 rundi. Mehdi je podupravljanje označio kao uzrok loših performansi. Trio SLR vozača startovao je iz šestog (Čilton), sedmog (Benani) i osmog reda (Demustije).

U uvodnoj trci svi piloti Sebastijan Leb rejsinga izbegli su početne sudare, Čilton i Benani stigli su na cilj kao osmi i deveti (drugi i treći među privatnicima). Marokanac je napravio naročito dobar posao, budući da mu je početna pozicija bila 14. U (neočekivano) kišnoj glavnoj trci, Benani je napredovao šest mesta već u prvom krugu, Demustije je odustao, a Čilton je učestvovao u tromeču sa Koronelom i Tompsonom. U apsolutnom poretku, Mehdi je osvojio osmo mesto, dok je Tom je završio deseti, ali je diskvalifikovan jer je vozio na neobeleženim pneumaticima.

“Pre vikenda nadali smo se dobrim rezultatima, posle dva izlaska na podijum u Mađarskoj, a ja sam veliki obožavalac Marakeša”, rekao je Tom Čilton. “Nažalost, zaista smo se namučili u kvalifikacijama. U prvoj trci sam startovao dobro i držao sam timske kolege za sobom, bilo mi je zadovoljstvo da osvojim drugo mesto u WTCC trofeju. Neposredno pre glavne trke počela je kiša, pa smo promenili set-ap. Vodio sam dobru bitku sa Džejmsom Tompsonom, starim rivalom iz BTCC dana. Nažalost, sa balastom od 80 kilograma, bio sam nemoćan da ga ulovim. Bio sam zadovoljan (WTCC trofej) podijumom, ali potom je moj auto diskvalifikovan posle tehničkog pregleda i to je velika frustracija.”

03 CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8  2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Posle dva druga mesta i pobede u apsolutnoj konkurenciji u prve tri runde prvenstva, Benani je na domaćem terenu morao da se zadovolji trijumfom u glavnoj trci u kategoriji privatnika – ukupno šestim u WTCC trofeju 2016. Marokanac je taj plasman video kao naknadu za subotnje razočaranje.

“Imali smo mnogo nevolja u kvalifikacijama i zato smo završili tako kako jesmo. Bilo je važno da se povratimo, jer je Marakeš moja domaća trka. To je publika želela, a ja moram da završavam trke bez udesa. To sam pokušao, kao i da pretknem nekolicinu vozača, tako se i desilo, jer sam u uvodnoj trci završio deveti, a u glavnoj osmi. Upisao sam jednu pobedu u WTCC trofeju, tako da vikend nije ispao onako loše kako je izgledao posle kvalifikacija. Dao sam sve od sebe i ovo je način da se zahvalim mojim navijačima na poverenju i podršci”, poručio je Mehdi, koji je posle Maroka pao na peto mesto u generalnom, dok je u WTCC trofeju i dalje lider.

“Videli smo dve jako različite trke, prvu po suvom, drugu po vlažnim uslovima. Upoznali smo stazu i u jednom i u drugom izdanju, na kraju je zaključak da je komplikovana. Nema mnogo prilika za preticanja, ali nadam se da se za to mogu pronaći neka rešenja, kao i način da postane malo brža”, rekao je trkač iz Feza komentarišući novu konfiguraciju piste Mulaj El Hasan.