Bjerk: U glavnoj trci nije bilo prianjanja

Sa stanovišta Polstar Cijan rejsinga, sudari i kišovito vreme obeležili su WTCC rundu u Maroku. Švedski tim je na severnoafričkoj rundi zaključio prvu trećinu tekuće sezone, ocenivši svoja dosadašnja postignuća obećavajućim.

Ted Bjerk i Fredrik Ekblom su tokom vikenda smanjivali zaostatak za konkurencijom: od početne 2 sekunde, kašnjenje se u kvalifikacijama svelo na desetinke.

Bolje trkačke rezultate sprečili su sudari i kiša. U otvarajućoj trci Bjerka je udario Katsburg i sa trećeg mesta bio je izbačen iz borbe za visok plasman. Vlažna pista presudila je “volvoima” u glavnoj trci.

“Katsburg me je veoma jako udario otpozadi i pao sam na poslednju poziciju. Uspeo sam da nadoknadim pet mesta, a Niki mi se izvinio nakon trke, tako da nisam ljut. Mislim da sam u toj trci mogao da završim na podijumu, eventualno četvrti, u svakom slučaju verujem da bi rezultat bio dobar”, kazao je Bjerk.

61 EKBLOM Fredrik (swe) Volvo S60 team Polestar Cyan racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8 2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

“U glavnoj trci nije bilo prianjanja, auto je bio jako težak za vožnju i nisam mogao da se branim. Rekao sam inženjeru da samo želim da ga dovezem do cilja. Ne znam zašto smo u Mađarskoj po kiši bili tako dobri, a u Maroku tako loši. Upro bih prstom u automobil, ali svaki vozač to radi. Shvatićemo ga, još mu nismo otkrili sve tajne. Mi praktično nismo imali test na vlažnoj stazi”, objasnio je vozač “volvoa S60” #62, trostruki STCC šampion.

Njegov timski kolega Fredrik Ekblom imao je iste probleme po kišnoj glavnoj trci, dok je u uvodnoj nadoknadio tri pozicije, ušao u prvih deset i osvojio bodove.

“Kao što je Ted objasnio, glavna trka je bila veoma komplikovana jer još nemamo prave podatke za vožnju po kiši. Ali, auto se ponašao sve bolje i bolje na suvoj pisti i veoma sam srećan što sam osvojio bodove”, rekao je Ekblom.

Start Race 1 during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8 2016 - Photo Francois Flamand / DPPI

Tokom prve četiri WTCC runde Volvo je zabeležio dva top 5 plasmana, sedam top 10 i jedan ulazak u Q3 rundu kvalifikacija. Najbolji pojedinačni plasmani su dva četvrta mesta na Hungaroringu, Ekblomovo u uvodnoj, Bjerkovo u glavnoj trci.

“Završili smo najintenzivniji deo sezone i zasad smo veoma zadovoljni napretkom. To smo izveli bez većih tehničkih problema, probili smo se do Q3 i završavali trke u prvih pet. Tim je uradio ogroman posao, ali minuli vikend svedoči da ćemo morati da nastavimo da se trudimo kako bismo napredovali”, rekao je Aleksandar Murdževski, šef sportskog odeljenja u Polstaru.