Benani: Napadačka strategija je perfektno upalila

Sebastijan Leb rejsing zaista je imao šta da proslavi na Hungaroringu.

Ekipi iz Alzasa pošlo za rukom da zabeleži svoj istorijski prvi, pa još i dvostruki WTCC trijumf u apsolutnom poretku, zaslugom Benanija i Čiltona, i to u veoma teškim uslovima na mokroj pisti u Mađarskoj.

Ako se posmatra plasman nezavisnih, tu je slika još i bolja, pošto je Demustije svojim doprinosom obezbedio trostruku pobedu u kategoriji.

Benani je trijumfovao u otvarajućoj trci ispred timskog kolege Toma Čiltona, a to mu je i peta pobeda zaredom u borbi za WTCC trofej. Ove sezone ga u toj kategoriji niko nije nadmašio! Treći vozač ekipe Gregoar Demustije uvodnu trku je završio ukupno šesti, ali je kao privatnik kompletirao podijum.

SLR je odabrao gume za kišu i to se ispostavilo kao veoma dobra odluka, koja je donela ekipi trijumf.

25 BENNANI Mehdi (mar) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

U glavnoj trci nije bilo sumnje koje pneumatike treba montirati. Međutim, Benani je je kažnjen prolaskom dobio kroz boks jer je udario Monteira, ali se uprkos tome plasirao među 10 i osvojio treće mesto među privatnicima.

“To je bio veoma važan dan za celu ekipu, svi su veoma ponosni na nas uključujući i samog Sebastijana. Ekipa je prešla tako dug put od osnivanja do danas”, rekao je Dominik Hajnc, suosnivač tima SLR. “Ovo nam je prva pobeda u Svetskom šampionatu i za nas vrlo posebna. Ispisali smo novu stranicu istorije ekipe, i to u velikom stilu: dvostruka pobeda Mehdija i Toma, plus 1-2-3 sa Gregoarom u poretku za WTCC trofej, uz nekoliko dobrih odluka tehničkog dela ekipe. Sad možemo da uživamo u uspehu!”.

“To nije bila moja prva WTCC pobeda, ali je specijalna jer nisam mogao ni da zamislim da ću pobediti po kišnom danu, pod tako teškim uslovima”, rekao je Mehdi Benani, kome je posebno drago što je doneo prvi apsolutni trijumf timu SLR, i to sa 80 kilograma balasta na tehnički i po meteo uslovima zahtevnoj stazi. Na Hungaroringu se Marokanac već tradicionalno dobro snalazi.

“Uprkos uslovima na stazi, rešio sam da napadam i rizikujem u prva dva kruga, kako bih stvorio prednost. Ova strategija je perfektno upalila i kad su mi rekli da sam dve sekunde ispred prvog pratioca, kontrolisao sam svoje vođstvo.”

“U glavnoj trci sam dobio kaznu, za koju mislim da je bila prestroga. Kad sam otišao da je odradim bio sam četvrti, a po povratku sam bio odlučan da napredujem i uživao sam u borbama na stazi, loveći bodove. I ovog puta je taktika da vozim napadački urodila plodom i kroz cilj sam prošao osmi, a za WTCC trofej sam rangiran kao treći. Nije moglo biti bolje pre odlaska u Maroko”, poručio je trkač iz Feza uoči svoje domaće WTCC runde.

03 CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Tom Čilton je takođe veoma srećan posle dvostrukog izlaska na privatnički podijum i jednog drugog mesta u apsolutnom poretku. Englez je posle dužeg vremena ovladao “C-elizeom” i priredio sebi lep poklon na 99. i jubilarnom stotom WTCC startu.

“Nadao sam se da će mi se sreća osmehnuti posle još jednih maleroznih kvalifikacija i želeo sam da se borim za pobedu u otvarajućoj trci. Svejedno, nisam mogao ni da sanjam bolji finiš od dvostruke pobede sa Mehdijem i sa mnom. U glavnoj trci je bilo mnogo vlažnije, uslovi na stazi su bili komplikovani, bilo je veoma teško naći idealnu putanju i sasvim drugačije od prve trke. U nekoliko krugova sam morao da menjam stil vožnje, da ubrzavam ili usporavam, u zavisnosti od uslova”, objasnio je Čilton i dodao da je veoma zadovoljan količinom osvojenih bodva, te pobedom u WTCC trofej konkurenciji u glavnoj trci.

“Novu stazu u Marakešu ne poznajem”, osvrnuo se Britanac i na sledeći trkački vikend. “Uvek se radujem odlasku u Maroko, tamo sam imao dobre rezultate. Pokušaćemo da nastavimo zamah koji smo uhvatili u Mađarskoj”.