Rob Haf traži vraćanje nadzora sudija

HUFF Rob (gbr) Honda Civic team Honda racing Jas portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Hondin vozač Rob Haf traži da se u Svetskom šampionatu turing automobila ponovo uvede nadzor sudija, zbog kontroverznih incidenata tokom glavne trke u Mađarskoj prošlog vikenda.

Šampion iz 2012. dobio je kaznu prolaska kroz boks posle kolizije sa Ivanom Milerom u desetom krugu, za koji su kasnije njih dvojica optuživali jedan drugog. Mehdi Benani dobio je istu kaznu zbog kontakta sa Tijagom Monteirom u prvom krugu, iako je u prvim krivinama bilo mnogo sličnih situacija, ali niko drugi nije kažnjen.

“Mnogo težih incidenata je ignorisano na Hungaroringu, što ukazuje na potrebu za doslednošću odlučivanja”, rekao je Haf. “Većina sudija nikad nije sela u trkački auto, a pre pet godina je to bio uslov da se postane WTCC sudija. Džon Kliland je čak organizovao i panele kako bi se obezbedila pravičnost”.

haf huff miler muller

Haf žali što su takve sudije sada prošlost i dodaje da time treba da se pozabavi FIA.

“Totalno je ludački kad navijači pobesne jer ne razumeju razlog nečije kazne. Tada se dovodi u pitanje kompetentnost onih koji o tome odlučuju”.

Haf se poziva na situaciju iz 2012. kad je uveden nadzor sudija zbog kritika na račun suđenja iz 2011. godine. Tada je dvostruki BTCC prvak Džon Kliland postao nadzornik, a tokom te i sledeće sezone u toj ulozi se našlo još nekoliko turing veterana. Nadzor je ukinut 2014.