Bez “alfe” i “subarua” na Spa Frankoršampu

Na trećoj rundi TCR Internacionalne serije na Spa Frankoršampu neće nastupiti ni “alfa romeo đulijeta”, koja se u šampionatu pojavljuje pod zastavom Mulzan rejsinga, niti “subaru STi” koju za trke priprema i na piste izvodi Top ran motorsport.

Dva italijanska tima odlučila su da preskoče belgijski takmičarski vikend i tako dobijeno vreme iskoriste kako bi se posvetila unapređenju svojih automobila.

Renato Ruso, šef ekipe Top ran, nedavno je boravio u sedištu kompanije Fudži teške industrije i sastao se sa čelnicima sportskog odseka Subarua. “Posle sastanka koji smo imali u Tokiju, dogovorili smo se o izvesnim tehničkim unapređenjima i isporučeni su nam određeni novi delovi koji su podesniji za TCR pravila. Imajući u vidu savete koje nam je dao naš vozač Luka Rangoni posle trka u Portugalu, nevoljno smo odlučili da preskočimo Spa i maksimalno se potrudimo da već na rundu posle Belgije izvezemo konačnu verziju našeg TCR automobila”, rekao je Ruso.

subaru Rangoni nije završio nijednu od trka na Eštorilu. On se žalio na to da prednja osovina automobila ne funkcioniše kako treba, što remeti balans automobila na ulasku u krivine i trakciju pri izlasku iz njih. Italijanski pilot kazao je da su problemi identifikovani, a da je njihovo rešavanje iziskuje mnogo posla.

Romeo Feraris je svoj izostanak sa Spa Frankoršampa najavio i obrazložio saopštenjem: “Naša “alfa romeo đulijeta TCR” patila je od dečjih bolesti tokom prva dva trkačka vikenda sezone. Problemi su identifikovani i treba da budu rešeni. Međutim, moramo da isprobamo tehnička rešenja i to ćemo učiniti u idućih nekoliko sedmica. Iz tog razloga, doneli smo tešku odluku da se ne trkamo na Spa, kako bismo se na kasnije runde vratili sa konkurentnijim automobilom.”

Posle navedena dva odustajanja od belgijske TCR runde, startna lista na pisti u Ardenima brojaće samo 16 vozila, a i taj broj dostignut je samo zahvaljujući jednokratnom izletu Pežoa i tima SLR u šampionat. Promoter serije Marčelo Loti prokomentarisao je nezavidnu situaciju: “Znamo da je za razvoj novih trkačkih automobila potrebno vreme. Rast TCR koncepta je toliko brz da neke od kompanija koje ih prave imaju muke da isprate taj tempo. Ekipi je uvek teško da preskoči trkački vikend, takva odluka pokazuje koliko je timovima stalo da svoje automobile učine efikasnim i pouzdanim. Istina je da nam sad fali nekoliko automobila, ali je jasno da će startne liste biti duže kako sezona bude odmicala.”