Borković 2015. u “hondi sivik”!

Srpski automobilista Dušan Borković će u svojoj drugoj WTCC sezoni nastupati kao vozač privatnog tima i Hondinog klijenta, italijanskog Protim rejsinga. Puno ime ekipe, koje će pančevački automobilista ponosno nositi širom sveta, još uvek nije poznato, ali je sigurno da će auto kao i prethodne sezone imati broj 98, po NIS-ovom 98 BMB gorivu.

Dušan je obišao fabriku J.A.S. motorsporta, zvaničnog partnera Honde u Svetskom šampionatu turing automobila i upoznao se sa novim timom.

“U drugu sezonu, za mene nadam se bolju od debitantske, ulazim sa novim timom i novim automobilom. Beskrajno sam zahvalan Kampos timu na saradnji koju smo imali tokom moje prve WTCC sezone i sa kojim sam ostvario jedan od najvećih uspeha u svojoj karijeri, ali je ove godine pala odluka da to bude Protim. Danas sam se u J.A.S.-u upoznao sa  tehničkim detaljima automobila, sa mehaničarima i inžinjerima. Oni su me upoznali sa automobilom, koliko je to bilo moguće za kratko vreme, kako bih bio što spremniji za testove koji me očekuju u predsezoni u Barseloni. Najbitnije od svega je što sam uspeo da sa 207 cm udjem u auto, mada mislim da bi trebalo da naprave veći kokpit za moje gabarite”, uz osmeh je primetio Duca i dodao da mu je oduvek bila želja da vozi takmičarsku “hondu” zbog njene bogate i moćne trkačke istorije.

Dušan Honda 4 Dušan ,Alessandro Mariani, menadzer JAS i Valmiro Presenzini, vlasnik Pro Teama
I pored zdravstvenih i finansijskih problema s kojima je Borković završio 2014. godinu, prinuđen da preskoči poslednju rundu u Makauu, on u novu sezonu ulazi optimistično, sa nadom da će prikupiti sva potrebna sredstva da bi izvezao sve trke na WTCC kalendaru.

“U trkama postoji mnogo nepredvidivih situacija, kao što su sudari koji iziskuju dodatne troškove, ali se nadam da će me ove sezone takve situacije zaobići. Automobilizam je inače izuzetno skup sport i moj tim danonoćno radi da obezbedi sve uslove koji su neophodni da stignem do novih postolja. Drago mi je da su moji sponzori, država i Grad Pančevo prepoznali značaj koji vrhunski automobilizam može da ima za njihovu promociju. Ja ću kao i do sada sa ponosom nositi grb moje države, grada Pančeva i sponzora gde god se nađem u svetu, a nadam se da će se naša zastava i ove godine vijoriti iznad pobedničkog postolja. Zahvalan sam svima i znam da ću opravdati ukazano poverenje”, poručio je brzi Srbin posle posete Italiji.

Borković će sredinom februara prvi put testirati svoj novi automobil na zvaničnom testu u Barseloni, a ubrzo potom kreće u Argentinu gde će se 7. i 8. marta održati prvi trkački vikend u novoj WTCC sezoni.

Protim rejsing takmiči se u Svetskom prvenstvu turing automobila od osnivanja serije 2005. godine. Osvojio je tri timska Jokohama trofeja, a prošle sezone je stigao do prve pobede u apsolutnoj konkurenciji. Nju je u Šangaju obezbedio Mehdi Benani, za volanom “sivika” koji će 2015. biti Borkovićevo oružje.