Borković doneo trofej u Srbiju, najavio da ne ide u Makau

Automobilista Dušan Borković doneo je svoj prvi WTCC trofej u Srbiju! On je doleteo danas u Beograd, gde su ga, njemu pomalo neočekivano, dočekali novinari, prijatelji i navijači, sa transparentom na kome je pisalo “Jer verujemo u tebe”.

Prema sopstvenom priznanju, Duca je još pomalo u šoku od svega što se događalo na Suzuki, opijen podijumom i neverovatnim uspehom koji je postigao.

_DDJ6719 copy

“Prvo želim da zahvalim svima koji su verovali u mene, mojim sponzorima i svima koji su mi pomogli da stignem do podijuma”, obratio se Dušan okupljenima.

“Na Suzuki sam malo promenio taktiku, nisam forsirao, mogao sam da uđem u Q3, ali sam rešio da se usredsredim na dobar start u inverznom rasporedu. U trci 1 me je Monteiro kočio, ali sam uspeo da ga preteknem. Štedeo sam gume i nisam hteo da forsiram, a mislim da sam mogao da preteknem i Koronela. Na početku trke 2, Mihelis je bio blizu, imali smo čak i kontakt, Tarkvini mi je malo pobegao, ali sam tokom trke uspeo da održim to drugo mesto i da se popnem na podijum, što mi je bila najveća želja i satisfakcija”, ispričao je brzi Pančevac svoje utiske iz Japana.

_DDJ6883 copy _DDJ6887 copy

“Tokom boravka u Kini, proveo sam izvesno vreme sa Novakom Đokovićem, velikim sportistom i čovekom, i on mi je dao nekoliko saveta, pre svega što se tiče mentalne snage i stabilnosti. Ponešto od tih saveta sam primenio i to mi je delimično pomoglo tokom japanske runde ovogodišnjeg Šampionata”, otkrio je Borković.

Pre nego što smo uspeli da ga pitamo kakva će taktika biti u Makuu, na poslednjoj rundi WTCC sezone, Borković je rekao da 99 odsto neće ići na čuvenu stazu Guja.

“Žao mi je što će se za mene Šampionat završiti pre zvaničnog kraja, ali mi je ujedno drago što sam svoj nastup završio na ovakav način”, pokušao je da zvuči optimistično Duca. “Probijanje budžeta je jedan od razloga, jer smo imali mnogo neočekivanih troškova. Drugi, možda i važniji, razlog je taj što me u poslednje vreme veoma boli ruka, što je kulminiralo posle udesa na drugom testu na Suzuki, kad je praktično nisam osećao neko vreme. Podsećam vas da sam kao dete lomio obe ruke i to izgleda sada dolazi na naplatu. Obaviću sve potrebne preglede i počeću sa terapijama, najpre zbog toga da se pripremim za sledeću WTCC sezonu. Moj cilj je da se 2015. što bolje plasiram u kategoriji nezavisnih vizača koji će se boriti za Jokohama trofej”.

Podsetimo, Borković je prvi Srbin koji se takmiči u jednom svetskom automobilskom prvenstvu pod pokroviteljstvom FIA, a drugo mesto na Suzuki je najveći uspeh jednog automobiliste iz naše zemlje ikada.

 

Fotografije: Dado Đilas