Lopes će učestvovati na Trci šampiona

Tek krunisani šampion Svetskog prvenstva turing automobila Hose Marija Lopes potvrdio je da će se takmičiti na ovogodišnjoj Trci šampiona (ROC), koja se održava na stazi Buši park na Barbadosu 13. i 14. decembra.

Lopes je pre dva dana osvojio vozačku WTCC titulu, dominantnom pobedom na prvoj nedeljnoj trci na Suzuki. Taj rezultat predstavlja krunu izvanredne sezone argentinskog trkača, koji je postao prvak tri trke pre kraja šampionata. Sa ukupno devet pobeda u sezoni 2014, Pečito je nadmašio svoje čuvene timske kolege iz Sitroen rejsinga, Ivana Milera i Sebastijana Leba, ranije višestruke učesnike Trke šampiona.

Pre 2014. Hose Marija Lopes imao je bogatu i raznovrsnu karijeru u međunarodnom auto-sportu, tokom koje ga je profesionalni put vodio kroz čitav niz serija, uključujući GP2, Formulu 3000, Formulu Reno, ALMS i FIA GT. Argentnac je bio i test vozač Reno F1 ekipe i trebalo je da se 2010. trka za USF1 tim, ali se ovaj ispostavio kao mrtvorođeni projekat. Takva raznolikost takmičarskih iskustava Pečitu će biti od velike koristi na ROC debiju.
audi_motorsport-140401-1469 2012 Champion of Champions Romain Grosjean with th
ROC_2014 (1) ROC_2014 (2)Pored Lopesa, u dosad potvrđenoj zvezdanoj postavi Trke šampiona 2014. nalaze se: devetostruki osvajač 24 časa Le Mana Tom Kristensen, vozač Formule 1 Roman Grožan (aktuelni ROC šampion šampiona), razvojni vozač Vilijamsa Suzi Volf, pobednik Indi 500 milja 2014 Rajan Hanter Rej, Naskar superzvezda Kurt Buš, legenda Australijskog V8 šampionata Džejmi Vinkap i svetski relikros prvak 2014.  Peter Solberg. Imena ostalih učesnika biće objavljivana u narednim nedeljama Ostatak startne liste biće objavljen u narednih 45 dana, koliko je preostalo do revijalnog finala trkačke sezone na Barbadosu.
kurt-busch-nascar-sprint-cup-series-sonoma-friday ROC_2014 (3)
ROC_2014 088_LOPEZ„Ova godina bila mi je neverovatna i poziv da učestvujem na Trci šampiona savršen je način da je zaokružim. Na početku sezone, nisam isuviše razmišljao o WTCC tituli, ali sam počeo da je shvatam ozbiljno kada sam osvojio obe domaće trke u Argentini. To je podiglo i presiju i sjajno je što je stvar odlučena. Osvajao sam titule i ranije, ali je posebno dobar osećaj kada ste svetski šampion“
, kazao je Lopes.

„Radujem se što ću se trkati sa ostalim šampionima na Barbadosu. Ne sumnjam da će konkurencija biti žestoka, ali sam ovu sezonu proveo boreći se sa vozačima kakvi su Sebastijan Leb i Ivan Miler, dakle, daću sve od sebe i ko zna šta je još moguće,“ dodao je Argentinac.

wtcc20141026023Organizator Trke šampiona Fredrik Jonson veoma je zadovoljan što će se pulu zvezda na Barbadosu pridružiti i novi WTCC šampion: „Pečito je ove godine bio otkrovenje u Svetskom šampionatu turing automobila. Sitroen jeste imao dominantan automobil, ali je zaista impresivno je kada neko u identičnom automobilu nadmaši legende auto-sporta poput Sebastijana i Ivana.“

„Videćemo šta će Pečito moći da uradi protiv ostalih učesnika Trke šampiona, ali, pošto je ove godine već skinuo nekoliko vrednih skalpova, siguran sam da nikom neće biti svejedno da mu se suprotstavi. Nadamo se da će u decembru mnogo argentinskih navijača doći na Buši park da podrže svog novog superstara.“