Engstler napušta WTCC, prelazi u TC3 seriju?

Likvi Moli tim Engstler potvrdio je mogućnost da će na kraju sezone napustiti WTCC, posle osam sezona provedenih u šampionatu.

Nemci će otići ovenčani ovogodišnjom vozačkom Jokohama trofej titulom (rezervisanom za automobile TC2T specifikacija), koju je osvojio vlasnik ekipe Franc Engstler. Tim neće moći da nastavi u Svetskom prvenstvu turing automobila 2015, pošto dogodine tu nema mesta TC2T automobilima, pa ni njihovim BMW-ima 320 TC.

“Mislim da će nam biti nemoguće da ostanemo u WTCC-u”, rekao je trkač iz Bavarske. “Potreban vam je ugovor s proizvođačem, u suprotnom ne možete ostati u seriji. Razmatramo mogućnosti, jedna od njih je i i novo takmičenje TC3, za koji mislim da je sjajna platforma. Veoma smo blizu objavljivanja naše odluke, u Makauu ćemo sve znati, ali u ovom trenutku deluje nemoguće da ostanemo u WTCC, što je posle osam fantastičnih godina veoma tužno. Ali, takva je naša situacija i moramo da je prihvatimo”.

bigm_603_ENGSTLER
Mogući prelazak u novu seriju takođe može da znači da Franc Engstler neće više voziti BMW, i to posle mnogo godina provedenih za volanom automobila bavarskog proizvođača.

“Takmičili smo se sa BMW-om više od 25 godina, ali je sada stvarno zavisi od njih da li možemo da nastavimo saradnju. U ovom trenutku u kontaktu smo sa nekoliko proizvođača, a ja nažalost ne vidim način da sada nastavimo s bavarskim konstruktorom. Mislim da ćemo od sledeće godine morati da se takmičimo sa nekim drugim automobilom.”

Engstler je veoma ponosan na Jokohama trofej osvojen u godini koja će mu izgleda biti poslednja u Svetskom šampionatu.

“Prošle godine sam tokom cele sezone imao probleme sa nepravilnim radom motora i nismo mogli da im otkrijemo uzrok. Svi inženjeri iz BMW-a su dali sve od sebe da pronađu rešenje, ali je uvek postojao taj mali problem koji nam je kvario performanse. Ove godine sam kupio novi automobil i tim ga je neverovatno dobro pripremio. Voleo bih da sam taj auto imao i prošle godine!”
bigm_1ROM8435 bigm_IMG_6305
Franc Engstler se u Svetskom šampionatu turing automobila takmičio osam godina. Bio je tek drugi privatnik koji je ostvario apsolutnu pobedu na jednoj WTCC trci, i to na svojoj domaćoj, na Ošerslebenu 2011. godine (na fotografijama). Ove sezone je još u Šangaju dominantno osvojio Jokohama trofej, kao prvi vozač koji se ovenčao titulom u toj kategoriji pre poslednjeg vikenda u Makauu, gde će se u kategoriji privatnika bodovi duplirati.