Borković: Ovo sam čekao cele godine!

Srpski automobilista Dušan Borković nagovestio je odličan vikend u Japanu. Vozač NIS Petrol/Kampos rejsing tima ostvario je deveto vreme na kvalifikacijama na čuvenoj Suzuki, što će mu doneti start iz prvog reda, a sa druge pozicije, na trci 2 pretposlednje runde Svetskog šampionata turing automobila.

Premda Borković debituje u Zemlji izlazećeg sunca, njegov startni plasman nagoveštava da bi Pančevac tu mogao da dođe do svog najboljeg plasmana u sezoni.

Na prvom treningu je vozač „ševrolet kruza“ #98 ubeležio 10. vreme, njegov auto je preupravljao, a tim je čestim izmenama u podešavanjima tražio pravi set-ap. Zbog tih faktora, Dušan je sleteo sa staze na drugom treningu i udario u ogradu. Usporen pojasom trave preko kojeg je prešao, srpski trkač nije previše oštetio automobil, ali je svakako morao da okonča trening.

japan 3
I u kvalifikacijama je auto bio sklon preupravljanju, naročito u prvom sektoru, ali Borkovićev prolaz u Q2 nije dolazio u pitanje – tamo ga je odveo krug od 2:07,523, osmo vreme sesije, postignuto u drugom pokušaju. U drugom segmentu kvalifikacija vozač iz Pančeva zabeležio je još 4 desetinke bolje vreme i s konačnih 2:07,132 zauzeo je deveto mesto, postigavši brži krug od Hondinih pulena Tarkvinija, Monteira i Benanija.

„Suzuka je, pored Spa Frankoršampa, jedna od najboljih staza na svetu. Najzad je u kvalifikacijama sve prošlo dobro. Vozio sam krajnje bezbedno, pošto mi set-ap nije bio najbolji. Nisam hteo da rizikujem kao što sam činio ranije, već da se oslonim na inverzni start za drugu trku. Kako vidite, učim“, rekao je uz osmeh Borković.

„U prvom delu kvalifikacija, u prvom krugu s novim gumama, blago sam izleteo u prvoj krivini. Znao sam da se tu dobija vreme, pa u drugom pokušaju nisam hteo više da rizikujem, jer sam znao da imam samo još jednu šansu s novim gumama. U drugom delu kvalifikacija praktično postoji samo jedan krug u kome se mora voziti 100 odsto, bez ijedne greške. Opet sam žrtvovao prvu krivinu zbog zanošenja i izgubio nekoliko desetinki, pa nisam uspeo da udjem u prvih pet i izborim Q3“,  objasnio je srpski automobilista.

551_BORKOVICIako se prilika za to pružala i ranije, Dušan će u Suzuki prvi put ove sezone krenuti iz prvog reda.

„U drugoj trci startovaću drugi, a kvalifikacije sam završio ispred nekadašnjeg svetskog šampiona Gabrijelea Tarkvinija u fabričkoj „hondi“, tako da ne mogu da budem nezadovoljan. U nedelju će biti vrlo teško naći odgovarajući set-ap za ovu stazu, koja ima potpuno različite sektore i krivine. Bitno mi je da gume izdrže, verujem da su iskusniji takmičari u prednosti, ali stvarno sam presrećan. Ovo sam čekao cele godine. Imao sam dosta pehova u kvalifikacijama, što zbog mojih grešaka, što zbog grešaka tima. Obećavam da ću se u nedelju boriti kao i uvek“, zaključio je Borković uz pozdrave navijačima, sponzorima i Srbiji.