Lopesu pol pozicija, Borkoviću start iz prvog reda na trci 2

Hose Marija Lopes zabeležio je još jednu pol poziciju za trku 1 na WTCC kvalifikacijama u okviru japanske runde Šampionata. On je u završnom dvoboju bio brži od Ivana Milera dok je treće mesto zauzeo Sebastijan Leb. Iza njih još u Q3 plasirali su se Tom Čilton i Igo Valente.

Kao što smo mogli da vidimo i ranije tokom sezone, u prvom delu kvalifikacija bilo je dosta akcije. Većina vozača je u ranoj fazi sesije “zagrizla” stazu pa je tako Ivan Miler bio taj koji je prvi zabeležio najbrže vreme od 2:08.232. Ipak u tim momentima malo iznenađenje priredili su vozači “ševrolet kruza” koji su na polovini Q1 držali prve tri pozicije u formaciji Čilton-Morbideli-Valente. Kvalifikacije su bile i prekinute, na oko pet minuta, jer se De Souza zaglavio u pesku između krivina Degmer 1 i 2.

Odmah po restartu veliki broj takmičara je prionuo na posao, pa je do kraja Ivan Miler zabeležio najbolji krug (2:06.115), a iza njega se sa malim zaostatkom našao Hose Marija Lopes. Tom Čilton je bio treći dok je Dušan Borković imao sedmu poziciju. U samom finišu Đani Morbideli uspeva da sebi obezbedi dalji prolaz dok je Nobert Mihelis izbacio Roba Hafa iz daljeg učešća na kvalifikacija. Pored njega u Q2 nisu se plasirali ni jedan od vozača Lade, kao ni Rene Minih, niti vozači TC2T klase Franc Engstler, Džon Filipi i Klemente De Souza.

U drugom delu interni dvoboj vodili su Miler i Lopes. Francuz je odmah postavio najbrže vreme (2:05.512) i sebi obezbedio prolaz dalje, dok ga je Argentinac pratio sa malim zaostkom od 0.093 sekunde. Leb je posle malo muka uspeo da se popne na treću poziciju ispred Čiltona, Valentea i Mihelisa, Dušan Borković je zauzeo deveto mesto, pa će trku 2 startovati iz prvog reda, a pol pozicija za trku 2 pripala Gabrijeleu Tarkviniju.

U finalnoj sesiji pored tri Sitroenova vozača učestvovali su još i Tom Čilton i Igo Valente. Ništa specijalno se nije očekivalo od vozača “ševrolet kruza” pa je se pol pozicija lomila između Milera i Lopesa, gde se na kraju Argentinac dočepao prvog mesta. Treći je bio Leb, ispred Čiltona i Valentea.