Borković u Španiji na jednodnevnom testu

Srpski automobilista Dušan Borković završio je jednodnevno testiranje u Španiji sa svojim Kampos rejsing timom, u sklopu pripreme za predstojeće azijske WTCC trke, ali i za narednu sezonu.

Shodno mogućnostima budžeta, Borković je na testovima ostao samo jedan dan, a vozio je „RML kruz“ timskog kolege Iga Valentea, jer se njegov automobil nalazi u kontejneru na putu za Kinu.

„Posle mesec i po dana sam seo u automobil i osećaj je sjajan. Radili smo na brojnim izmenama koje ne bih smeo da otkrivam, ali koje će, nadam se, već u Pekingu biti vidljive. Radujem se azijskoj turneji  i nadam se da ću osam preostalih trka završiti bez problema,“ izjavio je Borković.

Test u Španiji Borkoviću je važan ne samo zbog azijske turneje, već i zbog naredne sezone. Naime, posle trke u Makauu, 15. novembra, automobili se tek u januaru vraćaju u Evropu i biće malo vremena za nova testiranja.

„O ovom problemu jedino ne moraju da brinu  fabrički timovi jer imaju rezervne test automobile. Privatnici kao što sam ja to sebi ne mogu da priušte i zbog toga će, između ostalog, naredne sezone postojati Jokohama trofej za nezavisne učesnike. To znači da će se, za razliku od ove godine, svi privatnici takmičiti zajedno sa fabričkim timovima, postojaće jedna TC1 klasa, ali će se uz generalno bodovanje privatnici boriti i za bodove, plasman i odvojeno postolje i u Jokohama trofeju,“ dodao je trkač iz Pančeva.

Duca Španija 1Razjasnimo: Jokohama trofej postoji i sada, ali se dogodine pravo nastupa u njemu neće zasnivati na specifikaciji automobila, već na tome da li takmičar vozi za fabričku ili privatnu postavu. Borkoviću će i sa TC1 autom iduće sezone vrata te kategorije biti otvorena i srpski as je motivisan da do kraja 2014. što više nauči o stazama, unapredi auto i pripremi se za WTCC nastupe 2015.

„Moj tim i ja borimo se i za sledeću godinu i nadamo se da ćemo uspeti u formiranju budžeta, što je najteži deo posla. Ali, ništa nije nemoguće, ipak je WTCC jedno od prestižnijih FIA takmičenja i prava je čast da sam obezbedio i zadržao poziciju u ovom svetskom šampionatu,“ rekao je Dušan posle testiranja.

Inače, odluka po žalbi na kaznu izrečenu Borkoviću u Argentini, treba da bude doneta krajem septembra. Srpskom vozaču tada je brisan plasman u trci 2 jer je njegov „kruz“ #98 imao klirens niži od dozvoljenog.