BTCC specijalnom trkom na Snetertonu slavi 60. rođendan

Britanski šampionat turing automobila ovog vikenda (28-29. jul) proslavlja šezdeseti rođendan. Posle letnje pauze najveća britanska auto serija dolazi na Sneterton.

Dvostruki šampion Kolin Turkington predvodi karavan, pošto je na Kroftu dodatno povećao prednost u odnosu na Toma Ingrama. Vozač “BMW-a“ je osvojio samo jednu trku, ali je konstantnim vožnjama uspeo da se na podijum popne još pet puta, dok je u prvih 6 završavao čak 10 puta.

Ove sezone je pobeđivalo čak 11 različitih vozača, dok se još devet našlo na pozicijama na podijumu. Sve ovo govori o nepredvidljivosti šampionata u godini u kojoj proslavlja jubilej.

Aktuelni prvak u klasi nezavisnih vozača, Tom Ingram, nalazi se na drugoj poziciji u generalnom plasmanu, dok je najiskusniji u karavanu, Met Nil, koji je u BTCC-u debitovao 1991, trenutno na trećem mestu.

Endrju Džordan u “BMW-u“ i Tom Čilton u “fordu“ jure prvu ovogodišnju pobedu, a sa pet podijuma u poslednjih šest trka ovom uspehu su sve bliži. Aktuelni šampion Ešli Saton u “subaruu“ je na prošlom vikendu na Kroftu ubeležio dve pobede, što je mladog vozača popelo na sedmo mestu u generalnom plasmanu.

Adam Morgan u “mercedesu“ i Džek Gof u “hondi“ su imali vikend za zaborav na Kroftu, ali i jedan i drugi su spremni da se ovog vikenda vrate u borbu za titulu. Vozač “honde“ Gof je u mnogo boljem položaju nego Morgan, pošto je bio najbrži na prošlonedeljnim testovima na Snetertonu.

Finalna trke BTCC vikenda po običaju ima inverzni start, ali trka tri na Snetertonu će biti jedinstveni “Dijamantski jubilej“. Ona će trajati 60 minuta, imaće posebne kvalifikacije, dok će se svi automobili trkati bez balasta, a najvažnije, biče dodeljeni dvostruki poeni.

Trka će biti duplo duža od standardne BTCC trke, a to će doneti dodatno uzbuđenje u uzbuđenjima već krcati BTCC. Strategija će igrati ključnu ulogu, pošto je čuvanje guma presudno za endurans trke, a dvostruki bodovi će igrati veliku ulogu, pogotovo među vozačima koji se bore za titulu.

BTCC je u svojoj 60 godina dugoj istoriji osvojio srca britanske javnosti, kao i fanova širom sveta.

Od prve titule, koja je 1958. odlučena bacanjem novčića između Džeka Sirsa i Tomija Sofita, pa sve do prošlogodišnje “smene garde“ Ešlija Satona, BTCC je u ovih 60 godina priredio bezbroj magičnih trenutaka.

Sneterton je bio lokacija velikog broja takvih trenutaka. Dramatični incidenti na startu trka 1993. i 2016, prva noćna trka 1999, rivalstvo između Džejsona Plejtoa i Met Nila 2006.

Bliske borbe i fantastični dueli su od BTCC-a napravili spektakularni šampionat kakav danas poznajemo, a tokom godina to je privuklo i vozače Formule 1, kao što su Džim Klark, Grejem Hil, Stirling Mos, Džek Brebem i Najdžel Mensel, reli zvezdu Kolina Mekrea i filmsku legendu Stiva Mekvina.

“Dok smo čvrsto okrenuti budućnosti, neverovatno smo ponosni na 60. godina dugu BTCC istoriju“, rekao je direktor serije Alan Gau. “Najbolji turing vozači su se takmičili u ovom šampionatu, kao i velikani iz mnogih drugih disciplina. BTCC je najveći šou u britanskom auto-moto svetu, zahvaljujući fantastičnim borbama, odnosu sa navijačima, poznatim vozačima, i porastu broja mladih vozača, koji se bore sa legendama ovog sporta. Mogu da kažem da se nalazimo usred zlatnog doba.“

Rekord staze u kvalifikacijama drži Gordon Šeden (1:55.627), a postavljen je 2016. u “hondi sivik tajp R“. Rekord kruga u trci (1:56.352) vlasništvo je Roba Kolarda u “BMW-u 125i M sport“, i postavljen je iste godine.

Prošle godine na Snetertonu su trijumfovali Ešli Saton u “subaruu“ dva puta i Gordon Šeden u “hondi“.

BTCC satnica za Sneterton

Subota (28. jul)
10:30-11:10 trening 1
13:10-13:50 trening 2
16:10-16:40 kvalifikacije 1
18:50-18:55 kvalifikacije 2

Nedelja (29. jul)
12:30 trka 1 (12 krugova)
14:50 trka 2 (12 krugova)
18:15 trka 3 (20 krugova)