C-elize ponovo na mestu svojih prvih trijumfa

Krug se zatvara. U aprilu 2014. na stazi Mulaj El Hasan počeo je trijumfalni pohod Sitroena u Svetskom šampionatu turing automobila. Danas, godinu dana kasnije, posle ukupno 19 pobeda, 11 pol pozicija, 19 najbržih krugova i dva svetska naslova, fabrički tim francuskog proizvođača ponovo se nalazi u Maroku, na pozornici na kojoj se okitio svojim prvim WTCC lovorima.

Istorija izgleda voli da se ponavlja. Kao što je na prvoj rundi sezone 2014. u Marakešu „C-elize“ startovao trostrukom (trka 1: Lopes, Leb, Miler) i dvostrukom pobedom (trka 2: Leb, Lopes), tako je na otvaranju 2015. u Argentini ostvaren gotovo identičan rezultat, a stopostotno poklapanje poremetila je samo rokada vozača na pozicijama 2 i 3 u ovogodišnjoj prvoj trci vikenda.

_ML22292
Pol pozicija i trijumf Pečita Lopesa 8. marta na Termama bili su potpuno očekivani, ali je Sebastijan Leb iznenadio u trci 2, jer je nadahnutom pobedničkom vožnjom nadmašio aktuelnog prvaka sveta na njegovom terenu i njegovoj domaćoj pisti. Devetostruki reli šampion kao da se popeo na novi, viši nivo na svom putu transformacije u zvezdu kružnih staza.

„To je pobeda koju ću dugo pamtiti, ona pokazuje da moj skoro dvogodišnji rad počinje da se isplaćuje”, priseća se Seb. „Startovao sam sa osmog mesta i našao sam se u vođstvu pošto sam u ranoj fazi trke odabrao sve prave opcije. Trka je bila teška jer je u automobilu bilo jako vruće. Pečito nije bio daleko, morao sam da budem agresivan kako bih ga sprečio da me napadne.“

U vozačkom poretku šampionata Lopes vodi sa 5 bodova više od Leba: Argentinac ima 48 poena, Alzašanin 43. Ivan Miler se namučio u Argentini, o čemu svedoče i četvrta pozicija u generalnom i manjak od 26 bodova u odnosu na Pečita. Četvorostruki prvak sveta u Maroku startuje sa hendikepom u trci 1: zbog argentinskog sudara sa Benanijem biće spušten za 5 pozicija posle kvalifikacija.

wtcc20150308025Četvrti trkač Sitroen rejsinga, Kinez Ma Ćinghua nalazi se na šestom mestu u poretku vozača. Pošto je u 2014. imao takmičarski program od samo pet WTCC rundi, njemu će ovogodišnji nastup u Maroku biti i debi na severnoafričkoj uličnoj stazi.

Težina staze Mulaj El Hasan u predgrađu Marakeša ne može se oceniti samo pogledom na njenu konfiguraciju, koja deluje prosto: dugački pravci, isečeni šikanama, parabolična krivina s jedne, ukosnica s druge strane. Prianjanje predstavlja jedan od većih izazova: ono se menja tokom celog vikenda, kako se guma taloži na podlogu, a na prvoj sesiji u petak takmičari će morati da računaju sa izuzetno klizavim asfaltom.

Snažna i krajnje precizna kočenja na završecima pravaca možda su i najveći imperativ za vozače. U Maroku ni prerano ni prekasno usporenje nije dovoljno dobro, nema zaustavnih zona i prostora za ispravljanje grešaka, a kiksevi se plaćaju direktnim i po tehniku pogubnim udarcima u betonske zidove.

wtcc20140014446„Kao što je to često slučaj, kvalifikacije će igrati ključnu ulogu u oblikovanju događanja ovog vikenda. Među vozačima koji se bore za pol poziciju biće samo nekoliko stotinki razlike“, predviđa Hose Marija Lopes. „A pošto su naši automobili identični, u normalim okolnostima je vrlo teško obići timskog kolegu. Više nego na bilo kojoj drugoj stazi, dobra startna pozicija imaće dalekosežan uticaj na rezultat trke 1. A u drugoj trci, na inverznom startu jednostavno ćemo morati da improvizujemo!“, otkrio je prvak sveta.

Nastupajući vikend daće odgovor na sledeće pitanje: ako je Sitroen rejsing u Argentini 2015. „ponovio“ Maroko 2014, može li i u samom Marakešu 2015. da izvede reprizu lanjskih performansi i bude podjednako efikasan i uspešan kao tada?