Kastrol Honda cilja podijum u Marakešu

Svetski šampionat turing automobila ponovo kreće u akciju posle skoro šestonedeljne pauze. Na redu je marokanska WTCC runda, za koju su se sva tri fabrička, ali i jedan privatni tim pripremali test vožnjama na autodromu Algarve.

Kastrol Honda bila je jedan od oficijelnih timova koji su testirali u Portugalu. Najavljujući svoj nastup u Marakešu, vozači italo-japanske ekipe podsetili su koliko je staza Mulaj El Hasan komplikovana i prohtevna. Tu je prošle godine Gabrijele Tarkvini morao da proguta gorku pilulu – na treningu ga je udario Morbideli i šasija „sivika“ bila je toliko oštećena da je pilot fabričke Honde bio eliminisan za ostatak vikenda, a samo je srećom izbegao ozbiljnije povrede.

honda
I pored svežih i ne tako prijatnih uspomena na betonskim zidovima oivičenu pistu s pogledom na masiv Atlasa, Gabrijele i Tijago gaje umereni optimizam uoči trka u četvrtom po veličini gradu u Kraljevini Maroko. Osnov za takvo raspoloženje daju im pozitivni utisci sa trodnevnih probnih vožnji u Portimau, ali i strategija prilagođena specifičnim zahtevima staze Mulaj El Hasan, takva da traži kompromis, a ne agresivni prilaz takmičarskom vikendu.

„Marakeš je prilično čudna staza“, analizira Tarkvini ’pistu koja ne oprašta’. „To je krajnji vozački izazov – teška je, opasna, veoma smo blizu zidova, a nema prostora za vađenje iz opasnih situacija – i mala greška se žestoko skupo plaća. S prošlogodišnje runde u Maroku nemam lepe uspomene, pa želim da izvedem nešto bolje i izbegnem bilo kakve drame.“

„Dobar kvalifikacioni rezultat je važan, pošto preticanja znaju da budu jako teška, zato očekujte da će timovi koristiti zavetrinu kako bi postigli što veću krajnju brzinu. Mislim da realno možemo da ciljamo podijum, ali kao što znamo sa prethodnih trka u Maroku, tu svašta može da se desi“, zaključio je Italijan.

2015_wtcc_argentina_1260
„Pošto smo se vratili iz Argentine, uložili smo trud u trodnevni test na stazi Algarve, tokom kojeg smo radili i na podešavanjima na ovaj vikend“, dodao je Monteiro. „Marakeš je posebno mesto. Staza je neverovatno izazovna, ima vrlo dugačke pravce, samo dve prave krivine i brojne visoke ivičnjake. Mnogo napreže kočnice, pa je najbolji pristup vikendu blago konzervativan, što podrazumeva upoznavanje sa uslovima na stazi i sticanje samopozdanja iz sesije u sesiju.“

„Rezultate je teško prognozirati, trke umeju da budu krajnje nepredvidljive. Iako to u principu nije staza na kojoj smo posebno moćni, „sivik“ je pretrpeo brojna poboljšanja i unapređenja tokom prethodnih godinu dana, pa bi trebalo da budemo konkurentni“, smatra Tijago, jedini vozač Honde koji se u dosadašnjem toku sezone peo na pobedničko postolje.