Čilton: Imao sam težak posao na Suzuki

Tom Čilton je na Suzuki zabeležio svoj drugi podijum ove godine, posle intenzivne borbe sa Igom Valenteom za drugo mesto. Britanac je startovao ispred Francuza, ali je napravio grešku na krivini 130R i dozvolio “ševrolet kruzu” Kampos rejsinga da ga pretekne. Između dvojice vozača razvila se zanimljiva borba koja je trajala skoro do kraja trke.

“Bio sam ispred Valentea na startu, pa sam napravio grešku i on me je prošao”, rekao je Čilton. “Sa ovim automobilima nije lako voziti u zavetrini konkurenta, što se dosta razlikuje od svega što na šta sam navkiao u prethodnih 13 godina. Srce mi je tuklo kao ludo, pa sam morao da se smirim, zaista je bilo teško. Pokušavao sam da vratim poziciju, mada Valente ima automobil identičan mom, a uz to sam morao da držim Leba iza sebe, a njegov “c-elize” je svakako brži od “kruza”.

bigm_034_CHILTON bigm_648_CHILTONBritanac priznaje da je čekao da Valente pogreši i da je hteo da do maksimuma iskoristi takvu situaciju: “Samo sam ga čekao da pogreši. U 10. krugu je promašio teme krivine 14 za pola širine automobila, ali mi je to bilo dovoljno da se provučem, dotaknem travu, uđem na unutrašnju putanju, pojurim ka izlazu iz krivine i preteknem ga”.

Kasnija borba Valentea i Leba dozvolila je Čiltonu da stvori prednost, a ona mu je dragoceno poslužila da na kraju trke zadrži drugo mesto ispred “sitroena” #9: “Moje preticanje je dalo šansu i Lebu da prođe. Video sam šta se dešava iza mene i ta borba dala mi je lepu prednost koju sam održao do kraja”.

bigm_607_CHILTON_CORONEL

Posle WTCC vikenda u Japanu, Tom Čilton je osmi u generalnom plasmanu, a timski kolega Tom Koronel mu beži samo četiri boda.