Čilton: Nirburgring je za WTCC ono što je Monako za F1

CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing ambiance press conference during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Sebastijan Leb rejsing više nego ubedljivo vodi u timskom WTCC trofej poretku, a njegovi piloti Mehdi Benani i Tom Čilton zauzimaju prvo i drugo mesto među nezavisnim takmičarima u Svetskom turing šampionatu. Treći vozač ekipe Gregoar Demustije peti je u tom plasmanu.

Na predstojećoj rundi na Nirburgringu tim iz Alzasa trudiće se da potvrdi dominaciju u kategoriji privatnika. Kao njegov potencijalno najjači adut na Nordšlajfeu nameće se Čilton, koji, osim što je zaljubljen u najkomplikovaniju stazu na svetu, na njoj ima i solidno iskustvo.

“Zeleni pakao”, kako ga je nazvao Džeki Stjuart, ima 170 krivina i ja tu stazu apsolutno obožavam”, kaže Englez, koji u poretku nezavisnih vozača zaostaje 21 poen za Benanijem.

03 CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Čilton je kao član posade “audija TT” ekipe Rotek rejsing stigao do pobede u 6-časovnoj kvalifikacionoj trci za 24 sata Nirburgringa 2015, dok je u 24-časovnom maratonu odustao. On ističe da ga za Nordšlajfe vežu samo najlepše uspomene i komentariše takmičarsku spravu u kojoj će nastupiti na WTCC rundi u Nemačkoj: “Ovo su najteži turing automobili koje sam u životu vozio. Ne znam tačno šta možemo da postignemo, ali stazu poznajem dobro. Upravljivost “sitroena” pomalo podseća na onu kod reli automobila, Nordšlajfe bi mogao biti savršeno mesto da u njemu budemo brzi i zablistamo.”

“Želim da se borim za apsolutni podijum i pobedu. Za Svetski šampionat turing automobila, Nirburgring je u velikoj meri isto ono što je Monako za Formulu 1. To je najbolja runda sezone, trkamo se pred 200.000 gledalaca. Ako izađete na podijum, osećate se kao rok zvezda, a ja želim da budem rok zvezda!”, poručuje Čilton, koji je na Hungaroringu upisao stoti WTCC start.

Benani je u konkurenciji privatnika osvojio šest od osam ove sezone voženih WTCC trka, a na Hungaroringu je timu SLR doneo je prvu apsolutnu pobedu. U 2015, u svom prvom nastupu na Nirburgringu, zauzeo je 7. i 6. mesto, što je osnova s koje će ovog maja pokušati da izvede nešto više.

11 DEMOUSTIER Gregoire (fra) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Gregoar Demustije je prošle godine vozio Nordšlajfe u WTCC-u, a pre jedanaest dana startovao je u 4-časovnoj trci VLN serije, u posadi “pežoa 308 rejsing kup” i upisao je pobedu u SP2T klasi. U njoj su, recimo i to, nastupila samo dva automobila.

Francuz se ovog vikenda vraća na 25,278 kilometara dugačku pistu, ali za volanom “sitroena C-elize” TC1 specifikacija.

“Ta staza zaista ima svoj sopstveni ritam”, tvrdi Demustije. “Za početak nije naročito prijatna, jer je teško zapamtiti konfiguraciju. Međutim, kada usvojite njene detalje, postaje naprosto ludo i shvatite zašto je svima omiljena. Jedva čekam da se tamo ponovo takmičim, zao što sam sada stekao još iskustva. Premda je teško predvideti rezultat – naročito zato što toliko zavisi od vremenskih prilika – voleo bih da priđem što je bliže moguće podijumu u WTCC trofeju. Iznad svega, cilj će mi biti da osvojim dosta bodova i smanjim zaostatak u generalnom.”

vln-2016-05-14-146

Sebastijan Leb rejsing će se na Nirburgringu starati i o dva “pežoa 308 rejsing kup”, koje im je Pežo sport poverio za premijerno učešće u ETC kupu. Automobile će voziti Tedi Klere i David Puže.