Čilton: Šesto startno mesto je najgore moguće

Sa osvojenim šestim mestom u kvalifikacijama, vozač ROAL motorsporta Tom Čilton bio je najbrži od takmičara u konkurenciji za Jokohama trofej, istovremeno i najbrži od svih trkača „ševi RML kruza“.

Međutim, Englez nije bio zadovoljan pošto nije ušao u prvih pet i nema nijednu pohvalnu reč za svoju startnu poziciju: „Mrzim šesto mesto, ono je najgore, niti dobijate kvalifikacione poene, niti vam koristi inverzni start u trci 2“, kazao je razočarani Čilton izveštaču TouringCartTimesa.

Poene za kvalifikacioni plasman dobijaju najbrža petorica, a u trci 2 će ispred Čiltona startovati vozači koji su u kvalifikacijama bili sporiji od njega (Tarkvini, D’Aste, Koronel i Tompson).

_F2_3750„Danas (subota) smo mnogo radili na izmenama u set-apu, osećam da je auto napredovao tokom vikenda i osećam da smo danas napravili naročito velike pomake, do tačke kada sam bio 1,6 sekundi brži od bilo kog drugog „ševroleta“, a to je poprilično. Ali, frustriran sam jer smo iskoristili tri kompleta guma u Q1 sesiji, što je značilo da sam efektivno imao samo jedan Q2 pokušaj, a zbog crvene zastave (Benanijev incident) zapravo sam morao da svoj najbrži krug izvezem na već korišćenim gumama.“

Očekuje se da će na Termama i u nedelju biti toplo i vlažno, a to će, prema Čiltonovim rečima, značiti da ROAL motorsport mora drugačije da podesi auto za dve trke od po 13 krugova.

„Kada se u kvalifikacijama vozi jedan krug na novim gumama, vrelina nije problem. Problem je bila staza – bila je jako, jako prašnjava, a to je uticalo na performanse automobila i guma. Međutim, sutra u trci, vrućina će postati problem… Moraćemo da izvedemo puno izmena u set-apu da bismo auto učinili boljim za trkačke uslove.“