Ladi i Tompsonu pol pozicija na inverznom startu

Debi „lade veste“ u Svetskom šampionatu turing automobila bez preterivanja se može okarakterisati kao senzacionalan. U vrelini argentinskog autodroma Terme Rio Ondo vozač Lada sport Rosnjefta Džejms Tompson osvojio je pol poziciju na inverznom startu za nedeljnu trku 2.

„Vesta“ ne samo da je revolucija u odnosu na prošlogodišnju „TC1 grantu“, ona je i dostojan suparnik svih ostalih WTCC proizvođača. Treninzi u Argentini pokazali su da ide onoliko dobro koliko i izgleda i u Lada sportu je smatraju autom koji će učešću Rusa u šampionatu dati drugačiju dimenziju, vozilom koje će promeniti pravila igre. „Vesta“ je punokrvna takmičarska sprava koja svojim pilotima može da pruži realne šanse da se bore za vrh i zablistaju u svetskom turingu.

Performanse su od početka prvog ovogodišnjeg trkačkog vikenda bile tu. Petim vremenom na drugom treningu, Rob Haf se umešao među „sitroene“ i „honde“, a za sobom je ostavio „ševrolete“. Tim iz Toljatija usredsredio se na set-ap, razvoj i istraživanja limita kako prianjanja, tako i samog automobila pri različitim podešavanjima.

16719375596_a58339acef_zLada sport je kvalifikacijama pristupio oprezno, pošto je svakom tek stvorenom automobilu potrebno vreme za razvoj i takve mašine retko trijumfuju na debiju. U prvom Q1 pokušaju Haf je zabeležio treće vreme, zatim je stavio nove gume i učvrstio poziciju. Momenat slave zabeležen je pri kraju prvog segmenta kvalifikacija, kada Englez složio tri najbrža sektora i sesiju završio na prvom mestu. Iako taj rezultat služi za prestiž, a u konačnom ishodu ne znači ništa više od garantovanog prolaska u Q2, ruski tim ga nikada pre nije postigao. Da zadovoljstvo bude nepomućeno, pobrinuo se Tompson, koji je kao jedanaestoplasirani izborio mesto u Q2.

Desetominutna Q2 sesija nudila je mogućnost samo za jedan brzi krug. Hafov rani i obećavajući pokušaj presečen je crvenom zastavom, prekidom zbog Benanijevog u šljunku zaglavljenog „sitroena“. Već tokom povratka u boks, bivši svetski prvak osetio je da mu je šansa za ulazak u prvih 5 i prolaz u Q3 verovano otišla. Tako je i bilo: posle restarta Q2 sesije, Hafov motor počeo je da radi nepravilno i vozač „veste“ #12 morao je da se vrati u garažu. U nedeljnim trkama startovaće s 11. mesta.

16743051965_1252f2b344_z 16743061095_748637308a_zKorist od Robovog malera imao je niko drugi do timski kolega Tompson, kome je u Q2 pripalo 10. mesto, što na inverznom startu znači i pol poziciju za trku 2.

Iscrpljen naporom i vrućinom, Tompson se s odmerenim optimiznom osvrnuo na svoju prvu pol poziciju od 2007. godine: „Oduševljen sam što sam „ladu vestu“ doveo na pol poziciju na njenom debiju. Kad je budemo postavili na start za trku 2, to će biti trenutak ponosa pred očima celog sveta.“

„Mom automobilu nedostajao je tempo kakav je imao Hafov, jer još radimo na prevazilaženju niza dečjih bolesti koje se i mogu očekivati od sasvim novog trkačkog automobila, ali sam na osnovu dosad viđenog veliki optimista uoči trka i cele dolazeće sezone“, kazao je Tomo.

_ML28143Haf je bio prezadovoljan mogućnostima „veste“: „Nisam se ovako dobro osećao u automobilu od 2012, kada sam osvojio svetsko prvenstvo. Jasno je da smo imali tempo, Lada sport Rosnjeft tim obavio je izvanredan posao u projektovanju, izradi i isporuci automobila koji vozim. Da nas je pratila sreća, mogli smo da budemo na samom vrhu za trku 1, ali znam da su nam izgledi za budućnost izvanredni. Ovo obećanje počeću da ostvarujem u sutrašnjim trkama.“

„Znamo da se od nas ne očekuje da ove godine budemo u igri za pobede“, dodao je Haf. „Ali, ja imam ogromnu želju, ima je i kompletan tim Lada sport Rosnjeft i to se oseća u celoj organizaciji. Počeli smo dobro, hajde da vidimo šta možemo da postignemo u nedelju.“