Čilton: Start sa drugog mesta bolji od pol pozicije

Engleski pilot ROAL motorsporta Tom Čilton na kvalifikacijama u Makauu postigao je deveto vreme i startovaće iz prvog reda trke 2. Ovu situaciju on vidi kao šansu da finalnu ovogodišnju trku Svetskog šampionata završi trijumfalno, da se dočepa statusa najuspešnijeg vozača „ševrolet RML kruza“ u 2014, ali i kao priliku da ostane ubeležen kao poslednji osvajač FIA WTCC trke na stazi Makau Guja.

Nema nikakve zvanične objave da se WTCC 2015. neće vraćati u kockarsku prestonicu planete, ali se smatra javnom tajnom da Makaua dogodine neće biti na kalendaru i da će završna runda idućeg prvenstva biti održana negde na Bliskom istoku.

376_CHILTONPosle kvalifikacija, Čilton zaostaje pet poena za timskim kolegom Tomom Koronelom i nada se da će iskoristiti pogodnost inverznog startnog rasporeda kako bi preskočio Holanđanina u generalnom plasmanu. Pobedi li, Englez će osvojiti i svoju drugu trku u sezoni, a u višestruke slavljenike ove sezone upisivali su se isključivo vozači Sitroen rejsinga.

„I ciljao sam 9. mesto“, kazao je Čilton za TouringCarTimes, otkrivajući da nije prikazao maksimum. „Znao sam da imam samo jedan brzi krug i trebalo mi je da u tom krugu ne upadnem u gužvu, da ne zablokiram na kočenju za Lisabon krivinu, da ne udarim u zid i ne iskrivim letvu volana. Da mi se iko približio u poslednjem pokušaju, mogao sam i jače da forsiram, ali to nisam morao i stigao sam do pozicije 9, što je savršeno.“

„Jako me uzbuđuje što imam priliku da osvojim poslednju WTCC trku u Makauu, jer to je kao Velika nagrada Monaka, samo za turing automobile. Nosim se mišlju da na trci 1 startujem iz boksa i da tu trku iskoristim za podešavanje auta. Na kraju krajeva, u prvoj trci borim se za 2 boda (za deveto mesto), a rizikujem da me neko udari, ili da se ispred mene stvori karambol koji ne mogu da izbegnem. Zato priželjkujem da krenem iz boksa, kako bih bio siguran da ću sačuvati auto za trku 2, startovati u njoj i možda osvojiti 25 poena“, iznosi Tom svoje planove. On zna o čemu govori jer je prošle godine njegov „kruz“ na ovoj stazi završio izubijan sa svih strana i pružao je vrlo tužan prizor.

064_CHILTONIako u trci 2 polazi sa druge pozicije, iza Kamposovog Iga Valentea, i iako Valente ima da nadoknadi štošta propušteno u ovoj godini, Čilton smatra da su njegovi izgledi na startu bolji.

„Mislim da je drugo mesto na startu bolje od pol pozicije, jer, ako dobro povučete, odatle možete punim gasom proći krivinu 1. I Igo vozi „ševrolet“, dakle podjednako smo brzi, ali ja sam bio brži od njega u prvom i trećem sektoru, a u sektoru 1 se dešavaju sva preticanja“, podseća Čilton.