Mihelis u nedelju juriša na podijum

Vozač „honde sivik“ Zenge motorsporta, Norbert Mihelis, najavio je da će u nedelju sa četvrte startne pozicije napasti neko od mesta koje vode na podijum na trci 1 poslednje runde Svetskog šampionata turing automobila u Makauu.

Mađarski trkač pokazao je da je izuzetno konkurentan već od prve izvezene probne sesije ovog takmičarskog vikenda, na kojoj je bio najbrži. Vozač Zenge motorsporta postavio je najbolje vreme i u prvom segmentu kvalifikacija, a kasnije se relativno lako probio u prvih pet i overio vizu za Q3. Poslednjim merenim krugom bio je izuzetno zadovoljan i on mu je doneo startnu poziciju 4 za nedeljnu trku 1.

bigm_107_MICHELISZ

„Zadovoljan sam što sam ponovo najbrži vozač Honde i što sam ušao u Q3. Izvezao sam krug bez ijedne greške, što je ovde važno, jer je staza uzana, a zidovi su jako tvrdi! Možda je ovo dovoljno za podijum u nedelju. Auto je dobro izbalansiran, ali možemo biti još bolji. Za trku ćemo prilagoditi set-ap, kako bi mi vožnja bila lakša,“ kazao je Norbert, Hondina najbolja nada za dobar rezultat u prvoj trci vikenda.

Nijedan fabrički „sivik“ nije ušao u top 5, Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro startovaće sa 6. i 7. mesta u trci 1. Italijan je izvezao najbrži krug na prvom treningu, ali su rivali u kvalifikacijama postigli veća poboljšanja u vremenima.

„Pokušavao sam sve što sam mogao, kao što uvek činim. Zadovoljan sam kako se automobil ponašao u Q1 i Q2. Naš cilj i naš potencijal su vidljivi, na vrhu smo na treningu. Ali, drugi su se popravili više od nas“, zaključio je iskusni Hondin trkač.

Tijago Monteiro smatra da je Makau uvek kocka: „Ova staza je sjajna, ali postoji samo jedna prava putanja i rizici su ogromni. Imamo jako malo krugova na raspolaganju. Smanjili smo zaostatak za konkurentima, ali nedovoljno da bismo završili na višim pozicijama. U Q2 sesiji napravio sam sitnu grešku, a to je na televiziji delovalo kao veliko proklizavanje!“, nasmejao se Portugalac.

bigm_082_TARQUINI bigm_417_MONTEIRO

Osvajač trke u Šangaju Mehdi Benani je tokom probnih vožnji nagovestio više nego solidnu formu, ali su mu kvalifikacije pošle naopako i nije imao vremena za poslednji napad za ulazak u Q2. Marokanac je zabeležio tek trinaesto vreme i posle svega je izjavio: „Naravno da sam razočaran. Moj cilj bio je ulazak u prvih 10 i pol pozicija za trku 2. U nedelju planiram veliki napad.“

Čelnici Honde otkrili su da su posle trka na Suzuki izveli sitnije izmene na svojim automobilima, zadovoljni su ujednačenim performansama svih takmičarskih „hondi“ i prilično su samouvereni, pošto veruju da je „sivik“ mnogo brži u trkačkoj konfiguraciji.

Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta istakao je: „Kad se osvrnemo na sjajne rezultate sa Šangaja i Suzuke, znamo da smo u trci brži i da tu možemo da kompenzujemo činjenicu da danas nismo prošli dobro. Male su razlike između nas i ostalih.“