Lopes: Čekao sam deset godina da vozim Makau

Trio stalnih vozača Sitroen rejsinga dominirao je na kvalifikacijama za poslednju, dvanaestu rundu Svetskog šampionata turing automobila. Lopes, Leb i Miler okupirali su tri čelna mesta, a Pečitova pol pozicija utoliko je značajnija što je novopečeni prvak sveta prvi put na asfaltu Makaua. Argentinac je osvojio sedmu pol poziciju u sezoni, Sitroenovu desetu u 2014. Obećavajuće performanse sa treninga Ma nije preveo u zadovoljavajući rezultat, pa će na nedeljnim trkama dva puta startovati jedanaesti.

WTCC vozači imali su tri polučasovna treninga da se naviknu na stazu Guja. U četvrtak su startovali rano, u 7.15, po prljavoj i klizavoj stazi. Na popodnevnoj sesiji vremena krugova su se popravila, ali Sitroenovi vozači još nisu krenuli u odlučujuću poteru za brzinom.

U petak ujutru Hose Marija Lopes je blistao, skinuvši pola sekunde od aktuelnog rekorda staze. Ma Ćinghua, uz Pečita drugi novajlija na stazi u Makauu, dokazao je da je “C-elize” u dobroj formi, ostvarivši drugo najbolje vreme sesije.

326_LOPEZKad je došlo vreme za kvalifikacije, situacija se zakuvala. Q1 je produžen na 30 minuta (u odnosu na uobičajenih 20), jer su prekidi na ovoj stazi veoma česti. Dve crvene zastave isticane su tokom prve sesije, a posle drugog incidenta Ma Ćinghua ostao je zaglavljen iza preprečenog automobila, pa je stigao tek do 12. pozicije, ali se pridružio svojim timskim kolegama u Q2, za koje prolazak u drugi segment kvalifikacija nijednom nije došao u pitanje.

U drugom deo kvalifikacija Lopes, Leb i Miler su se u dahu pozicionirali na prva tri mesta. Shvativši da neće uspeti da se plasira u Q3, Ma se fokusirao na osvajanje 10. pozicije, kako bi bio na pol-poziciji za trku 2. To se činilo kao realno, sve do isticanja karirane zastave, kada je Gabrijele Tarkvini je popravio svoje vreme i pomerio Kineza na 11. mesto.

Posle dana odmora, dve trke će se na Guji voziti u nedelju od 11.15, odnosno 12.30, a po centralnoevropskom vremenu u 4.15 i 5.30 ujutru.

bigm_001_LOPEZ bigm_345_AMBIANCE

“Na stazi koja je opasna kao ova, zadovoljni smo, pre svega, time što su sva četiri naša automobila u odličnom stanju posle dva dana vožnje. Čestitam našim vozačima na pouzdanosti i impresivnim nastupima. Zajedničkim snagama smo mnogo razmišljali o tome kako da optimizujemo set-ap za ovako komplikovanu stazu. Kvalifikacije su pokazale da možemo ovu  sezonu da završimo pobedom. Rezultat je ispao frustrirajući samo za Maa, koji je zamalo ispustio pol-poziciju za trku 2”, rekao je Gzavije Mestelan Pinon, zamenik šefa tima Sitroen rejsinga.

“Veoma sam srećan i dugo ću pamtiti ovu pol-poziciju, mislim da mi je to moja najlepša u sezoni”, radovao se krunisani šampion 2014. Hose Marija Lopes. “Čekao sam duže od deset godina da otkrijem stazu u Makauu, jer se nikada ovde nisam trkao, čak ni u Formuli 3. Sjajno je u Makauu, sada razumem zašto staza ima takvu reputaciju i nosi toliki prestiž. Teška je, komplikovana, brza, opasna i razlikuje se od svih drugih uličnih staza. Puno sam radio na simulatoru pre trkačkog vikenda, ali je za ovu stazu potrebna duža adaptacija. Kad imate čistu pistu pred sobom, padate u iskušenje da napadnete krivinu Mandarin punom brzinom. Ali, tu su i ograde, pa treba napadati postepeno i sticati samopouzdanje. Seb i Ivan su me još jednom pritisli i oduševljen sam što sam ja postigao najbolje vreme”.

bigm_411_LOEB bigm_410_MULLER

“Namučili smo se sa set-apom na treninzima, međutim u kvalifikacijama je balans bio u redu, pa je osećaj u automobilu bio dobar. Bio sam najbrži u sektoru 2, može da se kaže da je to zato što on liči na brzinski reli ispit, ali u stvarnosti, to je sektor u kojem sam morao najviše da se poboljšam posle treninga i pretpostavljam da sam to i postigao… Pokušao sam da skrećem pod ručnom na ukosnici, ali to nije bilo delotvorno svaki put. U Q3 sam napravio sitnu grešku, prekasno sam kočio na poslednjoj krivini i verovatno sam tu izgubio pol poziciju. Moj krug nije bio loš, ali kako nisam bio naročito dobar u prvom sektoru, Pečito je osvojio pol-poziciju”, sumirao je svoj nastup Sebastijan Leb,  koji je za Lopesom zaostajao samo 0,228 sekundi.

“Svako želi da završi sezonu u što boljem izdanju, ali ja danas jednostavno nisam bio najbrži na stazi, nisam nadmašio Pečita i Seba. Uspeli smo da ispeglamo najveći deo podupravljanja koje me je mučilo tokom celog vikenda i otežalo mi kontrolu nad automobilom u vijugavom sektoru, ali i dalje nisam sasvim zadovoljan autom”, požalio se Ivan Miler.

bigm_053_MA_QING_HUA

“Nisam počeo Q2 sa idealnim seta-pom. Nismo imali vremena da sve promenimo, pa smo ciljali 10. poziciju, koja bi mi donela pol-poziciju za trku 2. Na kraju mi to nije uspelo, pa ću obe trke startovati sa 11. mesta”, razočaran je bio Ma Ćinghua.