Lopesu nova pol-pozicija za kraj, Valente kreće prvi u trci 2

Na kvalifikacijama za poslednji trkački vikend WTCC sezone 2014. u Makauu, pol-poziciju za trku 1, a svoju sedmu ove sezone, osvojio je Hose Marija Lopes sa vremenom 2,24:294. To je Sitroenova deseta pol pozicija u WTCC kampanji, a Argentinčev najbrži krug u Q3 za 4,7 sekundi je bolji od dosadašnjeg nezvaničnog kvalifikacionog rekorda na stazi Makau Guja, koji je od novembra 2013. do danas držao Ivan Miler.

Sa drugog mesta startovaće Sebastijan Leb, koji je pred dolazak rekao da mu staza Guja najviše liči na ono čime se bavio pre dolaska u turing šampionat. Iza Leba će krenuti Ivan Miler i Norbert Mihelis, koji je ponovo bio najbolji od svih vozača Honde.

bigm_343_MICHELISZ bigm_302_CORONEL

Tom Koronel je napravio odličan rezultat na 25. godišnjicu svoje trkačke karijere plasiravši se u Q3, ali se u ključnom brzom krugu očešao o zid i prekinuo juriš na štopericu, a imao je bolji sektor 1 od Mihelisa.

Kvalifikacije, koje se ovog trkačkog vikenda voze petkom, nisu donele mnogo iznenađenja. Polučasovna Q1 sesija prekinuta je posle samo pet minuta, pošto je Pepe Oriola udario u ogradu. Prekid nije dugo trajao, ali je za Španca značio i kraj nastupa u petak. Prvo relevantno vreme postavio je Ivan Miler: 2,26:618. Tom Koronel je bio najbrži vozač “ševrolet kruza”, a Tijago Monteiro najbrži u “hondi sivik”. Dve “lade”, Hafova i Tompsonova, su u tom delu Q1 bile stabilne i brze i uspevale su da postignu bolja vremena od gotovo svih Hondi.

bigm_045_ORIOLA bigm_018_HUFF

Sebastijan Leb je na polovini Q1 preuzeo vođstvo, a ubrzo su se iza njega našli Lopes i Miler, pa je u završnoj trećini prvog dela kvalifikacija poredak na čelu bio očekivan. Đani Morbideli i Gabrijele Tarkvini borili su se i izborili za prolaz u Q2. Malo iznenađenje priredio je Norbert Mihelis, koji je u finišu postigao vreme 2,25:920.

Na minut i 17 sekundi do kraja Q1, Mihail Kozlovski završio je u ogradi posle Lisabon krivine, pa je sesija prekinuta, a pošto nije bilo vremena za novu turu izlaznih i brzih krugova, tu se i završila. Takav rasplet nije išao naruku Džejmsu Tompsonu. Njega je u brzom krugu prekinuo Ma Ćinghua, koji se zaneo na stazi i usporio ga. Mehdi Benani je takođe bio žrtva ovog prekida, pošto nije mogao da krene u novi pokušaj, pa su i Englez i Marokanac ostali bez prilike da se možda probiju u drugi segment kvalifikacija.

q2

U drugoj kvalifikacionoj rundi, trajanja 15 minuta, većina vozača ciljala je 10. mesto, zbog inverznog startnog rasporeda i pol-pozicije za trku 2.

Na stazu su odmah izašli svi osim Maa, a Lopes je, postavivši vreme 2,24:539, odmah pokazao da, iako je debitant na stazi Guja, može da dominira. Morbideli je dugo držao 10. poziciju, ali ga je Ma samo tri minuta pre kraja potisnuo odatle, i to dok je Italijan bio u boksu i nije imao vremena da pokuša još jednom. Tarkvini se mučio tokom čitave sesije, ali je na kraju uspeo da dođe do 6. mesta, čime je naniže pomerio Maa i doveo Iga Valentea do 10. mesta i pol-pozicije za trku 2. Monteiro je vezao odličan 1. i 2. sektor, ali mu se na krivini Dona Marija automobil zaneo, pa je je zabeležio sedmo vreme i ostao bez plasmana u Q3.

bigm_078_VALENTE

Konačni startni poredak za trku 1 je: Lopes, Leb, Miler, Mihelis, Koronel, Tarkvini, Monteiro, Haf, Čilton i Valente.

Franc Engstler osvojio je pol poziciju u TC2T klasi, a čak četvorica vozača nisu preskočila kvalifikacionu preponu od 107%. Rene Minih bio je prespor dok Pepe Oriola zbog udesa nije postavio nikakvo vreme i njima dvojici će, kao i Henriju Kvongu i Vilijamu Loku iz TC2T klase sudije morati da dopuste nastup u nedelju.