Čilton ubedljivo slavio u burnom sprintu na kišnom Motegiju

Vozač privatnog “sitroena“ Tom Čilton trijumfovao je na uvodnoj trci u Motegiju, voženoj po mokroj stazi.

Britanac je uz prednost od 13 sekundi trku završio na prvoj poziciji, dok su podijum kompletirali Jan Erlaher u “ladi“ i Esteban Gerijeri u “hondi“.

Osvajač pol-pozicije Kevin Glison imao je malo slabiji start od Čiltona, što je omogućilo vozaču “sitroena“ da ima bolju putanju kroz prvu krivinu. Glison je pokušao da vozi paralelno sa Čiltonom, ali je izgubio kontrolu nad zadnjim krajem “lade”. Ipak, uspeo je da se spasi izletanja i trku nastavi na 10 mestu, dok su se Erlaher i Bjerk probili na drugo i treće.

Kao 16. i 17. su startovali Mičigami i Katsburg, koji su menjali motor pa su zaradili kazne. Oni su se probijali kroz poredak i stigli su do 8. mesta. U trećem krugu Katsburg je napravio grešku i udario u “hondu“ Rija Mičigamija. Japanac je uspeo da održi kontrolu nad “sivikom“, ali je pao na 11 mesto, dok je Katsburg zaradio kaznu prolaska kroz boks.

Pred kraj trećeg kruga, ponovo kontakt između “honde“ i “volvoa“. Nestor Đirolami je pogrešio i izleteo sa staze. Dok se Argentinac vraćao na pistu, Mihelis ga je u poslednjoj krivini napao za peto mesto, ali je došlo do kontakta. Norbi se okrenuo i pao na poziciju 10, iza Mičigamija, dok je i Đirolami kažnjen prolaskom kroz boks.

Mičigami je napadao Hafa za 8. mesto, i u šestom krugu je pokušao da ga pretekne sa spoljne strane, ali je došlo do kontakta posle kojeg se Japanac ponovo okrenuo.

Krug kasnije, Mihelis je uspeo da obiđe Hafa, ali je Glison bio predaleko da bi ga Mađar stigao do kraja trke.
Dok se Čilton odvajao kao lider trke, Erlaher je na drugom mestu gubio vreme i polako su ga sustizali Bjerk i Gerijeri.
Tri kruga pre kraja Bjerk je napao i pretekao Erlahera u trećoj krivini, da bi na kočenju za četvrtu Gerijeri pretekao i Erlahera i Bjerka.

Međutim u brzim krivinama pet i šest Bjerk je pokušao da uzvrati i došlo je do kontakta. Gerijerijeva “honda“ se skoro preprečila ispred “volvoa“, što je omogućilo Erlaheru da se vrati na drugo mesto. Bjerk je ponovo pokušao da napadne u 10 krivini ali se Gerijeri uz kontakt odbranio.

Čilton je trijumfovao ispred Erlahera i Gerijerija, dok je Bjerk morao da se zadovolji pozicijom 4.

Mehdi Benani je trku završio kao peti, Kevin Glison kao šesti, Mihelis se našao na sedmom mestu.

Đirolami je bio na putu da trku završi kao osmi, ali je dobio poruku da propusti Katsburga koji se bori za titulu. Ovo nije ispalo po planu, pošto su Đirolamija pretekli i Haf i Katsburg i Mičigami tako da je Argentinac ostao bez bodova.

Čilton se pobedom probio na četvrto mesto u generalnom plasmanu, 1.5 poen ispred Mihelisa. Bjerk je i dalje lider, povećao je prednost u odnosu na Monteira na 15.5, dok trećeplasirani Katsburg zaostaje 13.5 poena za Portugalcem.