Mihelisu pol-pozicija, Hondi MAC3 pobeda na Motegiju

Vozač Kastrol Honde Norbert Mihelis osvojio je svoju treću ovogodišnju pol-poziciju u WTCC kvalifikacijama na Motegiju.

Mađar je vremenom 2:08.890 bio za 4 desetinke brži od vozača “volvoa“ Nika Katsburga, dok se na trećoj poziciji našao Nestor Đirolami u još jednom “volvou“.

I drugi trening i kvalifikacije voženi su po kiši, a trening je protekao u znaku “hondi” i njihovog trostrukog vođstva: Mihelis je bio najbrži ispred Rija Mičigamija i Estebana Gerijerija.

Posle prvog dela kvalifikacija najveće iznenađenje bili su ispadanje Roberta Hafa u “sitroenu“ i Toma Koronela u “ševroletu“, dok se vozač Zenge “honde“ Danijel Nađ plasirao među 12 najbržih.

U Q2 rundi Katsburg je bio najbrži, a u treću deonicu su prošli i Mihelis, Mičigami i Gerijeri. WTCC lider Ted Bjerk je skoro celu drugu fazu deo kvalifikacija proveo kao peti, ali ga je u poslednjim trenucima timski kolega Nestor Đirolami potisnuo na šesto mesto, i izbacio iz prolaza u Q3 fazu.

Đirolami je prvi izašao na stazu i postavio je vreme koji ni Gerijeri ni Mičigami nisu mogli da obore. Norbert Mihelis je zatim izvezao krug skoro celu sekundu brži od Đirolamijevog.

Katsburg je u Q3 krenuo poslednji, peti, ali je u prvom sektoru napravio grešku. Imao je zaostatak od pola sekunde, ali se nije predavao i uspeo je da osvoji drugu poziciju.

Gerijeriju je pripalo četvrto mesto, dok je Mičigami bio peti. Iza njih, Bjerk je kvalifikacije završio kao šesti i bez bonus bodova.

Mehdi Benani je najbolje plasirani “sitroen“ na sedmom mestu, ujedno i najbolji privatnik, dok se na poziciji osam našao Jan Erlaher u “ladi“. Tom Čilton se kvalifikovao kao deveti.

Kevin Glison je u “ladi“ osvojio 10 mesto, što njemu i “vesti” RC motorsporta donosi pol-poziciju za uvodnu trku.

Posle kvalifikacija bio je red na MAC3, koji je Honda osvojila bez većih problema.

Njen trio je bio prvi na pisti, Mihelis je predvodio kolonu ispred Gerijerija i Mičigamija, i posle dva kruga postavili su vreme 4:25.354.

Kada je došao red na Volvo, Katsburg je bio prvi ispred Đirolamija i Bjerka. Međutim pred kraj njihove vožnje kiša je počela da pada, pa je švedski proizvođač MAC3 završio sa zaostatkom od 2.5 sekundi.

Bio je to tek drugi trijumf Honde u timskom sprintu 2017, posle kojeg je Volvo ostao vodeći u poretku proizvođača, ali sada sa smanjenom prednošću.