Čilton „zgađen“, Ma se namučio s kočnicama

Posle senzacionalne pobede na drugoj trci šeste WTCC runde, na Autodromu Moskva, Ma Ćinghua priredio je neprijatno iznenađenje na Spa Frankoršampu, pošto nije uspeo da preskoči prvu kvalifikacionu prepreku i plasira se u Q2.

Vozač Sitroen rejsinga, prvi Kinez osvajač trke jednog FIA šampionata, postigao je osmo vreme na test sesiji, treće na prvom, a četvrto na drugom treningu i nije izgledalo da bi u kvalifikacijama njegov prolaz u drugu rundu trebalo da bude pod znakom pitanja.

008_MA_QING_HUAMeđutim, Ma je ostao „zaglavljen“ u Q1: postigao je tek četrnaesto vreme, pa će u trci 1 startovati sa trinaestog mesta (pošto Borković zbog zamene motora ide na kraj kolone), a u trci 2 trebalo bi da krene sa pozicije 14.

„Na treningu sam osetio da kočnice ne hvataju baš najbolje, pa ih je tim promenio za kvalifikacije. Ali, posle toga osećaj više nije bio pravi i u nekoliko navrata su mi zablokirali točkovi. Sa istrošenim gumama bilo mi je nemoguće da uđem u Q2. Žestoko ću se boriti da preteknem ljude ispred sebe i da se probijem u plasmanu,“ obećao je kineski trkač.

A Tom Čilton, pilot ROAL motorsporta, prošao je u prvih dvanaest, ali je u drugoj rundi kvalifikacija zabeležio tek dvanaesto vreme. U desetominutnoj sesiji bilo je vremena za samo jedan pokušaj i taj pokušaj Čiltonu je propao na krivini O ruž.

„Apsolutno sam zgađen,“ rekao je Englez za TouringCarTimes. „Znao sam da u Q2 imam samo jedan brzi krug, a onda se na O ružu pojavilo snažno preupravljanje. Nisam nagazio ivičnjak, zgazio sam na belu liniju pod savršenim uglom i onda je auto iz nekog razloga počeo da preupravlja.“

160_CHILTON„Sve što mi pada na pamet jeste da možda u izlaznom krugu nisam dovoljno zagrejao zadnje gume. Pokušavao sam da ostanem iza Lopesa, da ulovim zavetrinu i možda sam se isuviše koncentrisao na sporu vožnju da bih ostao iza njega. Tom prilikom dobro sam „povukao“ timskog kolegu Koronela i pomogao sam mu da završi osmi,“ objasnio je Čilton.

„Nisam imao priliku da na kraju drugog treninga isprobam nove gume, pošto se polomila poluosovina, i pre kvalifikacija nisam mogao da vidim kakav je balans auta na njima,“ dodao je Englez, koji će u trci 1 startovati sa jedanaestog, a u trci 2 sa dvanaestog mesta. Tom se ipak nada da je dobar rezultat u Belgiji moguć.

„Ovde ne znate šta može da se dogodi, sve mnogo zavisi od zavetrine. Sa svoje startne pozicije možda mogu da ulovim najbolju zavetrinu. Prva krivina je jako oštra, pa čak i na šikani na kraju kruga svašta može da se desi. Nije najbolje kad startujete sa 12. mesta, ali nije ni kraj sveta,“ poručio je Čilton.