Demustije na Tajlandu dva puta u bodovima

Više zahvaljujući sreći nego bilo čemu drugom, Gregoar Demustije je obe trke pretposlednje WTCC runde na autodromu Čang završio u poenima. Nikada ranije vozač Kraft-Bambuovog „ševroleta“ nije zabeležio dva top 10 plasmana, a na Tajlandu je uspeo i da se prvi put popne na podijum u Jokohama trofej konkurenciji.

Demustije je u kvalifikacijama postigao tek 15. vreme, ali je zahvaljujući kaznenim premeštanjima u plasmanu startovao s 13. mesta. Uspevši da izbegne dva krupna udesa na otvaranju trke 1 sačuvao je auto, a u opasno proređenoj konkurenciji na cilj je stigao kao deveti ukupno i kao treći među privatnicima, što je u obe kategorije najveća porcija bodova koju je u 2015. osvojio.

„Potpuno sam propustio gašenje startnih svetala, ali je to značilo da sam zakasnio na karambol u prvoj krivini (Koronel-Lapjer-Katsburg – prim.) i tu sam imao sreće. Završio sam deveti, tempo je bio dobar ali ne naročito brz. Imali smo sreće, i to prvi put ove godine“, primetio je pilot Kraft-Bambua.

164848
Na startu trke 2 nisu se pojavila četvorica vozača čiji su automobili pretrpeli štetu preveliku da bi se mogla opraviti. Udes u prvoj krivini eliminisao je Ivana Milera, a Tijago Monteiro je posle svega diskvalifikovan.

Demustije je startovao jedanaesti, ponovo je izbegao haos na prvoj krivini i nakratko se našao na 9. mestu. Izgubivši bitke sa Mehdijem Benanijem, Stefanom D’Asteom i, u poslednjem krugu prerano prekinute trke, sa Tinom Sritrajem, vozač „ševija“ #11 konačno je rangiran kao deseti apsolutno i kao petoplasirani učesnik Jokohama trofeja. Rezultat: još poena u obema kategorijama.

„Start je prošao u redu, ali sam mnogo vremena izgubio na prvoj krivini. Tamo su se konkurenti polupali i morao sam sve to da izbegnem. Moj tempo je bio boljo, još moram da ga poboljšam, ali smo vikend završili prilično dobrim rezultatima“, rezimirao je Demustije.

Francuz je na Buriramu osvojio deset bodova u nezavisnoj WTCC kategoriji, što ga je uzdiglo na sedmo mesto u Jokohama trofej vozačkom poretku. Gregoar Demustije uoči poslednje, katarske runde šampionata ima poen više od celosezonskog rivala i zemljaka Džona Filipija.