Drugi ETCC test: Skuz najbrži, Vesnić osmi u klasi

Pratimo i drugu 60-minutnu test sesiju Evropskog kupa turing automobila u Pol Rikaru.

U prvom probnom terminu, najbolja vremena krugova po klasama zabeležili su: Igor Skuz (TC2T), Norbert Kiš (TC2), Dmitrij Bragin (monomarka) i Kristijan Kranenberg (S1600).

Mikica Vesnić mora biti da ima ozbiljnih problema, pošto je na prvom testu zabeležio tek 11. vreme u svojoj klasi.

Sesija počinje. Na stazu prvi izlaze Rikli, Malejev, Kiš i Rjabov. Dva TC2 i dva „seat leon kup“ automobila.

Monomarka („leon kup“) klasa broji osmoricu učesnika, a čak polovina su Rusi i svi su iz iste ekipe – SMP rejsing ruski medvedi.

Rikli postavlja prvo referentno vreme sesije, ali Norbi Kiš u „alfi“ odmah je brži od njega za preko 3 sekunde. Švajcarac zatim smanjuje razliku, ali vremenu mađarskog vozača ne može da se približi.

Na stazu u petom minutu sesije izlazi Mikica Vesnić. Jedini aktivan TC2T auto je onaj koji pripada Slovaku Matu Homoli.

Finac Aku Pelinen postaje najbrži vozač „seat leon kup“ klase. A Čeh Mihal Matejovski izbija na drugo mesto u TC2 klasi i u ukupnom poretku.

U akciju stupaju i dvojica najbržih u prvoj sesiji, Skuz i Karamišev.

Matejovski dodatno popravlja svoje vreme, ali najbrži krug TC2 klase vozi Petr Fulin. A onda u akciju stupaju TC2T automobili i poredak dobija nove konture. U toj kategoriji najbrži je Karamišev („ševrolet“), slede ga Gračov (BMW) i Skuz („ševrolet“). Već u prvoj četvrtini drugog testa, krug Nikolaja Karamiševa (1:35,895) najbrži je od svih viđenih u ETC kupu ovog vikenda. Da li je u pitanju pokušaj na novom setu guma? Skuz podiže tempo, ali kolegu iz tima nije nadmašio.

Među TC2T takmičare umešao se Petr Fulin, njegovo vreme: 1:38,012.

Mikica Vesnić vozi krug 1:43,683 – sopstveni najbrži danas. To je trenutno osmo vreme u TC2 klasi. Tako ne ostaje dugo – tempo popravljaju Samuel Sladečka, Norbert Nađ i Kristijan Fišer, srpski trkač pada na 9. mestu u klasi.

Mato Homola izvezao je krug 1,758 sekundi sporiji od onog koji je postavio Karamišev. Slovak je na drugom mestu u TC2T klasi i ukupnom poretku.

Tek blizu polovine druge test sesije u akciju stupaju još dva vozača TC2T klase, Ajtač Biter i Franc Engstler.

Karamišev je jedini ispod magičnih 1:36. Fulinov krug bio je 1:38,019. Najbrži u kup klasi, Aku Pelinen vozio je 1:39,330. Na 35 minuta do kraja još nemamo nijedan reprezentativni rezultat u S1600 klasi, jer Ksenija Niks ne može da posluži kao orijentir.

Na drugo mesto u klasi probija se Skuz. Njegov krug je za oko 6 desetinki sporiji od vremena Nikolaja Karamiševa. Rus je iz kategorije „nedostižan“ u ovoj sesiji prešao u „teže dostižan“.

Pola sata pre kraja sesije na stazu izlazi i Turčin Kan Ender (TC2) u BMW-u 320si.

Engstler je na petom mestu u klasi, u ukupnom poretku šesti. Jedini „uljez“ među TC2T trkačima je, naravno, Petr Fulin.

Poredak na polovini drugog testa:
TC2T: Karamišev („kruz“), Skuz („kruz“), Homola (BMW), Gračov (BMW), Engstler (BMW)
TC2: Fulin (BMW), Matejovski (BMW), Kiš („alfa), Sladečka („alfa“), Rikli („honda“)
monomarka: Pelinen, Bragin,Pfister, Rjabov, Malejev

Vesnić popravlja svoje vreme za gotovo 2 sekunde. I dalje je deveti u klasi (21. ukupno), ali krugovi postaju bolji. Tri lična najbolja sektora i srpski vozač ponovo poboljšava krug, to je sada 1:41,291. Osmi je u klasi, 0,166 sekundi sporiji od Norberta Nađa. U sledećem krugu je brži za još 5 stotinki i to je sad gotovo tri sekunde brže od pokazanog na prvom testu.

U međuvremenu, Andreas Pfister vozi najbrži krug u kup klasi. Za njim su u poretku klase: Bragin, Peline, Rjabov i Malejev.

Mikica Vesnić spušta krug na 1:41,103. Brži je od Norberta Nađa, ali se poboljšao i Kristijan Fišer, pa je srpski trkač i dalje osmi u poretku TC2 klase.

U završnoj smo četvrtini drugog testa. Nema promena u plasmanu prvih pet po klasama.

Vesnić ponovo popravlja krug, sada je na desetinku iza Fišera. Ponavlja se već viđena scena: u sektorima 1 i 2 naš vozač postaje brži, ali sektor 3 izgleda predstavlja problem.

Ovaj pokušaj je valjao: 1:40,634! Vesnić vozi svoj najbolji krug danas, sedmi je u klasi i opet u trećem sektoru nije izveo poboljšanje kakvo mu je pošlo za rukom u sektorima 1 i 2.

Čekamo apsolutno najbrži krug sesije i mogao bi da ga postavi Skuz. Apsolutno je najbrži u sektoru 1, u sektoru 2 pravi lično najbolje vreme, ali tempo gubi u trećem delu staze. U sledećem pokušaju, Ukrajincu polazi za rukom da izveze najbrži krug druge sesije, ujedno i celog ETCC dana.

Plamen Kralev postavlja vreme koje ga dovodi na šesto mesto TC2 klase. Iza njega u poretku ostaju: Andrina Guger, Mikica Vesnić, Kristijan Fišer i Kan Ender.

Šest i po minuta do kraja sesije. TC2T redosled: Skuz, Kramišev, Gračov, Homola, Engstler. „Ševrolet kruz“ gospodari klasom.

TC2 poredak: Fulin, Matejovski, Kralev, Rikli, Sladečka, Kiš, Guger, Vesnić, Fišer, Nađ, Ender. Češki Krenek motorsport ima dvostruko vođstvo u kategoriji.

Aku Pelinen vraća se u prva tri u monomarki. Sporiji je samo od Pfistera i Bragina.

Novi apsolutno najbrži krug Igora Skuza. Ukrajinac je i na prvom testu bio najbrži, u prilici je da ponovi plasman, ali tri četvrtine sekunde boljim vremenom.

Kraj sesije! U odnosu na prvi test, samo je Igor Skuz ponovo najbrži u svojoj klasi. Vesnić je zabeležio osmo vreme u TC2 klasi (ukupno 18), i značajno, za preko 3,5 sekunde unapredio vreme kruga.

Poredak po klasama:
TC2T
1. Igor Skuz („ševrolet kruz“) 1:35,750
2. Nikolaj Karamišev („ševrolet kruz“) +0.145
3. Mihail Gračov (BMW 320 TC) +1.638

TC2
1. Petr Fulin (BMW 320si) – 1:37,868
2. Mihal Matejovski (BMW 320si)
3. Plamen Kralev (BMW 320si)
….
8. Milovan Vesnić (BMW 320si) – 1:40,634

monomarka („seat leon kup“)
1. Andreas Pfister – 1:38,910
2. Dmitrij Bragin
3. Aku Pelinen