DTM planira noćnu trku na Mizanu

DTM planira da prvi put u svojoj istoriji održi noćne trke i njih će, ukoliko se ta namera ostvari, upriličiti na ovogodišnjoj rundi na Mizano autodromu.

Zvanično nazvana Mizano svetska staza Marko Simončeli, ova pista je jedna od dve nove na DTM kalendaru 2018. – druga je Brends Heč GP – i premijerno će ugostiti šampionat tokom takmičarskog vikenda od 24. do 26. avgusta.

Kako se saznaje, ITR, promoter nemačke premijum turing serije i njegov TV partner Sat.1 sarađuju na ostvarenju zamisli o noćnom takmičenju, a cilj je da se bar jedna od dve trke sedme DTM runde 2018. održi uveče, pod osvetljenjem reflektora.

Neimenovani izvor iz kompanije ITR kazao je za portal Motorsport.com: “Planiramo da trke na Mizanu organizujemo uveče, to je osnovna ideja. Ali, taj posao je još u toku, nije završen i samim tim, vremena startova trka još nisu određena.”

Noćne trke predviđene za italijansku rundu bile bi prve takve u DTM istoriji, mada je ova serija već vozila jednu top 10 – superpol rundu kvalifikacija po mraku. Bilo je to na Nirburgringu 2003. (na fotografiji).

Ideja o trkanju pod veštačkim osvetljenjem već ima pristalicu, pilota Mercedesa, Lukasa Lugija Auera.

“Mnogo mi se dopada Italija i zato se posebno radujem atmosferi u Mizanu, a pogotovu noćnoj trci”, kazao je Austrijanac, sestrić DTM direktora Gerharda Bergera.

Pomeranje Mizano trka za veče imalo bi eventualnu dodatnu pogodnost u TV terminima, jer se barem ona nedeljna vožnja više ne bi poklapala sa F1 Velikom nagradom Belgije, koja se vozi istog vikenda.

Mizano autodrom ima iskustvo u organizovanju noćnih trka: u takvim uslovima su već održavana brojna takmičenja sprint kupa Blanpan GT serije.