Ekblom se vraća u STCC sa “folksvagenom”

Švedski vozač Fredrik Ekblom više nije pilot Polstar Cijan rejsinga i Volvoa.

Bivši WTCC i ETCC trkač priključio se timu Kristoferson motorsport, čiji će “folksvagen golf GTi TCR” sporadično voziti u ovogodišnjem Skandinavskom turing prvenstvu – TCR.

Saradnja je zasad planirana tokom samo tri runde serije, a Ekblom će preuzimati kokpit automobila onda kada Juan Kristoferson ne bude mogao da vozi zbog obaveza u Svetskom relikros prvenstvu.

To podrazumeva siguran Ekblomov start na otvaranju sezone na Knutstorpu, ali će ekipi biti potreban zamenski vozač i krajem godine, na Anderstorpu i Mantorp parku.

Četrdesetšestogodišnji trkač rekao je da se nada da će timu pomoći savetima i bodovima.

Ekblom je STCC titule osvajao 1998 (BMW), 2003. (audi) i 2007. (BMW), u kategoriji je pobedio ukupno 34 puta, a sa ekipom Kristoferson motorsport sarađivao je godinama, poslednji put 2011, kada je vozio “VW široko” pokretan biogasom i završio kao vicešampion.

“Frederik je najviše godina proveo sa nama. Kad je postalo jasno da je slobodan, odmah sam ga pozvao. Uz ličnost kakvu poseduje, on je definitivno bio naš prvi izbor”, kazao je tim menadžer ekipe Tomi Kristoferson.

I direktor Folksvagena Švedska Sten Forsberg pozdravio je Ekblomov dolazak: “Dobro je videti ga ponovo u VW kombinezonu. On je brz i stabilan vozač koji je odlično reprezentovao naš brend.”

Pedigriran i trofejni pilot, Ekblom predstavlja veliko pojačanje na skandinavskoj turing sceni, koju su nova TCR pravila preporodila. Posle kratkog testa u “golfu GTi TCR” on je rekao: “Sve to izgleda bolje nego u mnogo proteklih godina. Osećalo se da je promena potrebna i evo nas kako je izvodimo.”

Na otvaranju STCC sezone 2017. prvog vikenda maja “folksvagene” Kristoferson motorsporta voziće Ekblom i njegov imenjak Fredrik Blomsted.