Ekstrem za Serbiaring: Vožnja bez menjača i zvuka motora najveći je izazov kod “kupre e-rejser”

Nakon osvojenih nacionalnih, internacionalnih i svetskih titula u turing i relikros konkurenciji, Matijas Ekstrem je postao ambasador Kupre i njen trkač u takmičenju PURE ETCR.

Đordi Žene je jedini potvrđeni vozač uz Esktrema za prvu sezonu prvog multibrend turing takmičenja na električni pogon i njih dvojica će biti aduti španskog proizvođača.

Trofejni Šveđanin je za naš portal govorio o razlozima koji su ga uveli u svet električnog trkanja i o svojim dosadašnjim iskustvima za volanom “kupra e-rejsera”.

Šta te je motivisalo da se priključiš takmičenju PURE ETCR?
“Učešće u PURE ETCR je deo mog projekta sa Kuprom. Do toga je došlo vrlo prirodno: nakon karijere posvećene trkačkom svetu u kojem sam se oprobao sa svim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, želeo sam da se prebacim na trkanje na električni pogon.

“Kupra mi je otvorila put ka ovome jer je razvila prvi turing automobil na 100% električni pogon, “kupru e-rejser”. Dali su mi priliku da sprovedem strategiju trkanja na električni pogon ovog brenda i da budem uključen u dalji razvoj “e-rejsera”. Pored toga, znao sam koliko je ekipa vešta, jer su učestvovali u nekoliko oficijelnih testova DTM-a i bili su tehnička podrška Svetskom relikros šampionatu.”

“U avgustu 2019, priključio sam se Kupri kao ambasador brenda i postao oficijelni vozač e-rejsera. Kada je takmičenje najavljeno prošlog februara, potvrdili smo učešće i prezentovali unapređenu verziju automobila, koju ćemo prikazati i na predstojećim oficijelnim testovima i promotivnim trkama kako bismo se pripremili za šampionat 2021.”

“Biti zvanični vozač ovog automobila i učestvovati u takmičenju PURE ETCR, to je izazov koji sam tražio u svojoj profesionalnoj karijeri. Glavna ambicija mi je da Kupru dovedem na vrh podijuma trkačkog sveta.”

Koliko je teško bilo adaptirati se na automobil na električni pogon nakon što si vozio turing i relikros automobile?
“Na samom početku, veliki izazov je bio osetiti brzinu automobila. Nema zvuka promene brzina i motora, posebno u zonama kočenja i na ulascima u krivine. U isto vreme, uživam u instant isporučivanju snage čim dam gas.”

Kako pristupaš vožnji automobila kakav je “e-rejser”?
“Iskustvo vožnje je fantastično. Automobil je veoma snažan na izlazu iz sporijih krivina i u mojim prvim krugovima na stazi Montmelo (Katalunja), u julu 2019, dosta sam vežbao. U procesu sam upoznavanja automobila kako bih iskoristio prednost njegove maksimalne snage u svakoj krivini staze.”

“Pored toga, testirao sam “e-rejser” na snegu i bio je neverovatno videti kako ovaj automobil može da se prilagodi ekstremnim uslovima. Za mene, najveći izazov je da se naviknem da vozim bez menjača i bez zvuka motora kao reference da bih znao, na primer, kojom brzinom mogu da uđem u krivinu. Mnogo je tiši od bilo kog drugog automobila koji sam do sada vozio, a ja sam veoma emotivan vozač. Dodatno, moram da vodim računa o potrošnji energije u svakoj krivini, što je ekstremno bitno u električnom trkačkom automobilu, skoro kao i brzina.”

Da li si imao priliku da probaš TCR tehniku? Kakvo mišljenje imaš o njoj?
“Vozio sam TCR automobil 2015. na Hokenhajmu. Pošto sam odrastao kao vozač superturing automobila sa prednjom vučom, to je bilo kao vraćanje korenima. TCR automobili su odlični da bi se uživalo u trkanju sa realnim budžetom i ozbiljnom konkurencijom. Ako ste pobednik u tim kategorijama, možete napraviti ozbiljnu karijeru u auto-sportu.”