Engstler stopostotno u Jokohama trofeju

Dva starta s najbolje pozicije u klasi, dva najbrža kruga, dve pobede. To je marokanski bilans Franca Engstlera, vodećeg u Jokohama trofej kategoriji WTCC-a.

Pomor TC1 automobila i kazne izrečene pojedinim njihovim vozačima omogućili su i TC2T mašinama da uđu u prvih 10 u apsolutnom poretku trke 2 u Marakešu: Engstler je bio sedmi, Filipi osmi, a Di Sabatino deveti.

Veteran se u Maroku trkao na stazi koju poznaje i u automobilu koji poznaje. Na apsolutno svakoj sesiji vikenda bio je brži od konkurencije u klasi, koja se praktično pokazala nedoraslom. Da je Petr Fulin uspeo da sačuva auto i startuje, bilo bi zanimljivo gledati da li bi se i kakva bi se borba vodila između češkog i nemačkog vozača. Jer, Fulin je na drugom treningu uspeo da zaostatak za Engstlerom spusti ispod 2 desetinke i to je najbliže što je Bavarcu iko prišao tokom celog vikenda.

„Ekipa je obavila sjajan posao, u trkama smo vozili ista vremena kao u kvalifikacijama i radujem se što sam osvojio obe. Veoma sam motivisan za nastup na Pol Rikaru,“ rekao je Engstler.

Likvi moli tim zadovoljan je i činjenicom da su oba njegova BMW-a 320 TC prošla ceo vikend bez oštećenja i automobili su spremni za Pol Rikar. A tu ćemo verovatno gledati istu sliku kao u Marakešu – u TC2T klasi nastupiće samo tri auta, Engstlerovi BMW-i i jedan Kamposov „leon“, koji će voziti Filipi. Petr Fulin dobio je obećanje Kampos rejsinga da će mu nova šansa u Jokohama trofeju biti pružena na Slovakija ringu.

TC1 automobili nisu pomerili rekord staze Mulaj El Hasan za najavljivanih šest do sedam sekundi, ali su razlike između najbržih krugova TC1 i TC2T klase iznosile 5,5 do 5,9 sekundi. (Lopes i Leb s jedne, Engstler s druge strane). To iznosi 1,2-1,3 sekunde po kilometru i blizu je projektovane razlike od 1,5 sekunde po kilometru.

Franc Engstler na Pol Rikaru ima zanimljiv dupli program. Kako se u Francuskoj održava i prva ETCC runda, a za to takmičenje je takođe prijavljen, on će u nedelju voziti čak četiri trke: dve WTCC od po 16 i dve ETCC od po 14 krugova.

„U Pol Rikaru vozićemo ETCC, a posle ćemo s istim autom nastupati i u WTCC-u. Staza nam je nova, nova je situacija, vikend će biti naporan, ali ja sam mladić, zar ne? Iza mene je sjajan tim i nadamo se dobrom vikendu,“ istakao je 52-godišnji trkač.