Engstler: TCR Svetska serija nije ono što se očekivalo da će biti, GT3 je budućnost

Tokom trkačkog vikenda otvorenog GT šampionata na Hungaroringu, razgovarali smo sa DTM trkačem Lukom Engstlerom.

Dvostruki šampion TCR Azija i šampion TCR Nemačka je nakon dve godine takmičenja u WTCR za Hjundai odlučio da pređe u svet GT trka.

Prošle sezone se okušao u ADAC GT Mastersu, a ove se našao na startnoj listi DTM serije. Prvi vikend u ovom takmičenju nemački vozač je završio kao 17. u prvoj trci, dok drugu trku nije završio.

Možeš li da prokomentarišeš svoj prvi DTM trkački vikend?

“Bio je to veoma težak prvi vikend. Očekivali smo hladan tuš, ali je bilo vrlo ledeno. Znali smo da ćemo se mučiti, posebno sa balansom performansi koji smo imali na Ošerslebenu. Takođe, nismo toliko iskusni, jer smo debitantski GT3 tim sa mladim vozačem, ali smo uspeli da napravimo neki pomak tokom vikenda. Imali smo oko pola sekunde zaostatka za najboljim ekipama i vozačima, ali to je brutalna pozicija 23 u DTM poretku. U nedeljnoj trci smo bili bolji i mogli smo do poena, ali zbog greške tokom pit-stopa smo to ispustili. Zadovoljan sam prvim vikendom, ali morali bismo još da napredujemo. Ovde, u GT otvorenom prvenstu, možemo do druge ili treće pozicije, ali u DTM smo “pozicija nigde”.

Kako funkcioniše saradnja između Audijevih DTM timova?

“Trkamo se za isti brend, ali to nije taj nivo saradnje kao kada sam se trkao u WTCR, gde se trkate kao jedan tim, ali pomažemo jedni drugima na svaki mogući način. Kelvin van der Linde živi na pet minuta od mene, često razgovaramo i imamo dobar odnos, ali se uglavnom fokusiram na sebe.”

Da li nastupi u GT otvorenom prvesntvu pomažu u pripremama za nastavak DTM sezone?

“To je jedan od razloga zašto smo ovde. Potrebno je da bolje razumemo automobil, da pravimo korake napred i moramo da iskoristimo svaku priliku za dodatna testiranja. Mislim da pravimo napredak, ali prava slika toga će biti sledećeg vikenda na Zandvortu.”

Ovde se takmičiš sa Mišlen gumama, a DTM dobavljač je Pireli, kako to pomaže?

“Postoji razlika, ali sam se ranije već trkao na Mišlen gumama tokom trke 24 sata Nirburgringa, tako da su mi obe smese pneumatika poznate. Moguće je izvlačiti zajedničke zaključke iz različitih testova.”

Kako komentarišeš svoj nastup na 24 sata Nirburgringa?

“Bili smo dugo među najboljih deset, ali je moj timski kolega, nažalost, slupao automobil na oko tri sata do kraja, tako da nismo mogli da zadržimo poziciju, ali je to bila dobra trka za ekipu.”

Zašto si napustio turing kategoriju?

“Dobro pitanje. Gledajući na to da je WTCR ugašen i da TCR Svetska serija nije ono što se očekivalo, sa malo vozača, smatram da je GT3 kategorija budućnost. Sledeće godine možemo sa ovim automobilom i na Le Man, a postoji i mogućnost da se svakog vikenda trkate za velike brendove, tako da mislim da sam napravio dobru odluku.”

Da li se nadaš nastupu na Le Manu sledeće sezone?

“Dug je put dotle, ne znam da li će Audi imati automobil tamo. Ako stigne poziv, sigurno ga neću odbiti”.