Ešli Saton novi BTCC šampion, titula rešena u pretposlednjoj trci

Ešli Saton je novi šampion Britanskog turing prvenstva, za koju se borio do poslednje trke ove serije na Brends Heču.

Pilot Infinitija je ušao u finale kao jedan od favorita za naslov, ali je bilo najvažnije da završi sve tri trke ispred glavnog konkurenta Kolina Turkingtona.

Turkington je ispao iz drugog sprinta na britanskom autodromu, pa je Satonu bilo dovoljno da kroz cilj prođe šesti i osvoji treću titulu prvaka Ostrva za samo šest godina učešća u tom takmičenju.

Na kraju vikenda Saton je sakupio 51 bod više od Turkingtona, bronzani u 2021. bio je Džoš Kuk, ispred Toma Ingrama, Džejka Hila i povratnika u BTCC Gordona Šedena.

“Osećao sam ogroman pritisak, ali nisam dozvolio da me to dekoncentriše. Uvek sam vozio do poslednjeg metra poslednje trke kao da se borim za titulu. Na moju sreću, sve se razlešilo u pretpolsednjoj trci, pa sam do kraja mogao da budem opušten i uživam u svom trenutku”, rekao je Saton.

“Ova titula je osvojena na drugačiji način nego prethodne. Ranije sam bio lovac, a ovog puta lovina, ranije sam ih osvajao po kiši, ovog puta je bilo suvo. Automobil je cele sezone bio fenomenalan i bio sam u mogućnosti da radim ono što najbolje znam”.

“Imao sam samo jedan stvarno loš vikend, na Outlon parku, ali je ukupno gledano cela godina bila uspešna. Bio sam u vošstvu od druge runde i nosio maksimalnu težinu veći deo sezone, ali sam se i s tim izborio. Srećan sam do neba!”, ispričao je novi BTCC šampion.