ETCC: Homola na pol poziciji, Vesnić 9. u klasi

Slovak Mato Homola je za volanom BMW-a 320 TC osvojio pol poziciju na kvalifikacijama za trke druge runde Evropskog kupa turing automobila. Ni na jednoj od dotad voženih sesija on i njegov tim nisu zabeležili nijedno najbrže vreme, ni apsolutno, ni u TC2T klasi, ali su na domaćem terenu zablistali kada je bilo najvažnije. Minijaturna prednost od 34 hiljadita dela sekunde u odnosu na drugoplasiranog u tom kontekstu verovatno je jos slađa.

“Pol pozicija je bila moj cilj, srećan sam, ali ono što je važno su sutrašnje trke. Ovo je dobar početak, posle puno posla koji je morao da uradi moj tim. Automobil je dobar, naročito sa setom novih guma, mislim da će biti konkurentan sutra na trci, posebno prilikom letećeg starta”, rekao je Mato Homola.

Homolini pratioci su kolege iz klase i Kampos rejsinga, vozači “ševrolet kruza 1.6T”, Rus Nikolaj Karamišev i Ukrajinac Igor Skuz. Oni će na sutrašnjoj trci 1 startovati sa pozicija 2 i 3.

Četvrti u apsolutnom poretku, a najbrži u TC2 klasi bio je Norbert Kiš. Mađar je u dosadašnjem toku vikenda pravio čuda sa svojom atmosferskom “alfom 156”. Njegova vremena bila su u rangu konkurenata sa turboprehranjivanim agregatima, dok je na subotnjem treningu bio najbrži od svih. Ipak, moraće da se zadovolji činjenicom da je, postigavši lični najbrži krug na kvalifikacijama, stekao pol poziciju u svojoj klasi i da je ispred arhirivala po tempu, Čeha Petra Fulina, kome je Slovakija ring neka vrsta rezervnog domaćeg autodroma. U apsolutnom poretku i u klasi, iza Fulina je njegov timski kolega Mihal Matejovski, što znači da Krenekov BMW dvojac na trci 1 startuje iz trećeg reda.

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

“Ovo je moja druga uzastopna pol pozicija u klasi, što me veoma raduje. “Alfa romeo 156″ je odličan automobil. Nadam se da ćemo sutra voziti bolje trke nego na Pol Rikaru. Očekujem više borbe sa BMW automobilima, posebno sa Fulinom”, kazao je Norbert Kiš, prvi u klasi TC2.

Mikica Vesnić je krugom od 2:18,857 postigao deveto vreme u TC2 klasi. U apsolutnom poretku to je mesto 16, što je osmi startni red na trci 1. Ovaj rezultat nije tako tmuran kako na prvi pogled ne izgleda, jer nije direktna posledica manjka performansi i nepoznavanja automobila. Ti problemi, činjenica je, postoje, ali je ASK Sport auto Vesnić, uz pomoć sa strane, počeo da odgoneta svoju trkačku spravu. Za ove kvalifikacije najvažnije je da su Vesniću u brzim krugovima zasmetali vozači iz monomarke i S1600 klase, a za po posledicama najozbiljnije remećenje ritma kriv je TC2T vozač Turčin Ajtač Biter. Dakle, moglo se brze, a na sutrašnjoj trci možda ni koji bod nije neuhvatljiv.

Najbrži kvalifikacioni krug u kup klasi izvezao je Andreas Pfister, koji će startovati sa pozicije 12, a odmah iza njega u plasmanu i u startnom rasporedu nalaze se rivali iz monomarke, Dmitrij Bragin i Aku Pelinen.

“Nismo imali sreće na Pol Rikaru, pa je veoma dobro što smo ovde stigli do pol pozicije i mislim da možemo dobro da prođemo sutra. Nivo u našoj klasi je ove sezone veoma visok, očekujem odličnu borbu sa Braginom, Pelinenom i ostalima”, rekao je Andreas Pfister, najbrži u Kup klasi.

Novu pol poziciju u S1600, najslabijoj klasi ETC kupa osvojila je Nemica Ulrike Kraft, koja u trku 1 polazi sa 23. mesta, ispred kolega u “fijestama”, Žila Bruknera i Patrika Volfa.

“Lepo je ponovo biti na pol poziciji. Puno sam radila na podizanju forme, da budem potpuno fit, a i tim mi je dobro spremio automobil. Trka neće biti laka, očekujem da će mi Žil Brukner biti ozbiljna konkurencija”, rekla je Ulrike Kraft, prva u klasi Super 1600 i Trofeju za dame.