ETCC: Homoli dve pobede, Vesnića izdao auto

Izvanredni Mato Homola osvojio je obe trke ETC kupa na svojoj domaćoj stazi i bogato se iskupio za sve što je propustio posle velikog udesa na Pol Rikaru. Srpski automobilista Mikica Vesnić nije imao sreće – u završnoj trećini trke 1 BMW se ugasio bez ijednog signala upozorenja, pa je i start u trci 2 bio onemogućen.

Trka 1 krenula je letecim startom po vlažnoj stazi, ipak, većina vozača odlučila se za slikove. Kolonu je sa pol pozicije poveo Mato Homola, ali ga je na sprintu do prve krivine dobio Nikolaj Karamišev u “sevrolet kruzu”. Uskoro se pored vozaca BMW-a 320 TC probio i Igor Skuz, a Slovak i Ukrajinac zajedno su pretekli Norberta Kiša u “alfi 156”.

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014 AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Izgledalo je da je scena postavljena za novu dvostruku pobedu Kamposovih vozača, ali je u 5. krugu nerezonskim manevrom Skuz počistio sa staze i sebe i Karamiševa. Nastavili su trku i Rus i Ukrajinac, ali su od tog trenutka bili osuđeni na pozicije u drugoj polovini kolone, na kojima su se ipak borili za poslednje mesto na podijumu u najjačoj ETCC klasi.

“Samoubistvo” Kamposovog dvojca isporučilo je prvo mesto Matu Homoli, na oduševljenje publike na Slovakija ringu. Prvi Homolin pratilac bio je Norbert Kiš u “alfi 156”. Iako u slabijem automobilu, Mađar je ostao u zavetrini slovačkog trkača i tako se spretno odvojio od Petra Fulina, koji do kraja trke nije imao priliku da ga ugrozi. Na momente je izgledalo da ce se Kiš sa Homolom upustiti u borbu za apsolutnu pobedu, ali je Mađar ipak “prelomio pametnije”, jer time ne bi dobio ništa, a rizikovao bi mnogo.

Mikica Vesnić startovao je deveti u klasi, u prvoj polovini trke bio je u zoni 9. i 10. mesta, a onda je počeo da sustiže Samuela Sladečku i Kristijana Fišera, svoje TC2 rivale. Srpski trkač osećao je da ima tempo za napad, ali se motor njegovog BMW-a iznenada ugasio i Vesniću je preostalo samo da ćudljivu spravu doveze do garaže. Ekipa nije bila sigurna da li je reč o kvaru elektronike, ili samog motora, ali pošto nije uspela da pokrene auto, preostalo joj je samo da proglasi prerani kraj vikenda, koji je u smislu poboljšanja set-apa i upravljivosti auta obećavao neuporedivo više od onog u Pol Rikaru.

Mato Homola zabeležio je prvu ovosezonsku pobedu u TC2T klasi, prvi turbo pratilac bio mu je Rus Mihail Gračov, a do trećeg mesta u toj kategoriji stigao je Nikolaj Karamišev, inače 16. u apsolutnom poretku. Ni Skuz nije bio daleko – kroz cilj je prošao tek dve desetinke iza kolege iz tima.

Norbert Kiš trijumfovao je u TC2 klasi, ispred Čeha Petra Fulina i Mihala Matejovskog, pobedu u SMT klasi zabeležio je Andreas Pfister, koga su na ciljnoj liniji sledili Rusi Dmitrij Bragin i Sergej Rjabov. Ulrike Kraft nastavila je trijumfalni niz: treća pobeda u tri starta u S1600 klasi, njeni pratioci bili su Žil Brukner i Patrik Volf.

Inverzni startni raspored za trku 2 doveo je na pol poziciju Andreasa Pfistera. Glavnu reč, međutim, vodili su takmičari iza njega: Gračov (startovao sa 3 mesta), Fulin (start sa P6) i Homola, koji je kao pobednik trke 1 krenuo sa pozicije osam. Sva trojica su vozači BMW-a, s tim sto Fulinov auto ima atmosferski motor, sto Čehu nije smetalo da se bori sa turboprehranjivanim BMW-ima 320TC.

Gračov, Fulin i Homola vec u trećem krugu uspostavili su poredak na čelu kolone i otpočeo je žestok tromeč. U četvrtom krugu Homola se, pretekavši Fulina, dočepao drugog mesta – tu smo videli obnovljeno prošlogodišnje rivalstvo, kada su i Slovak i Čeh vozili u S2000 klasi ETC kupa. Homola se zatim upustio u poteru za Gračovom, a Fulin je čekao svoju šansu da se, iako u slabijem BMW-u 320si nađe u borbi za apsolutnu pobedu.

Još jedan vozač atmosferskog automobila pružio je dostojan otpor turboprehranjivanoj mašini. Norbert Kiš pobednik trke 1 u TC2 klasi, grdno je namučio Nikolaja Karamiševa u borbi za četvrto mesto u apsolutnom poretku, ali je Rus ipak prevladao.

Središnjicu trke obeležio je vodeći BMW trio: Homola je najzad poveo, a i Fulin je napao Gračova i uspeo da ga obiđe kada je ruski trkač načinio grešku.

Andreas Pfister upustio se u dvoboj sa Samuelom Sladečkom, premda nije preterivao – očigledno mu je jedino bitno bilo da trijumfuje u SMT klasi, sto mu je i pošlo za rukom, iako su mu se Rusi Bragin i Rjabov do kraja trke opasno približili.

U osmom krugu, Karamišev je sleteo sa staze, a njegov povratak na asfalt trajao je dovoljno dugo da je otvorio prolaz arhirivalu Igoru Skuzu. Ukrajinac je iskoristio poklon i stigao do treće pozicije u TC2T klasi, koju je, neugrožen, zadržao do ciljne linije.

homola-slovakia-ring-6

U poslednjem, devetom krugu, Fulin se opasno približio Homoli, Slovak je već bio na potpuno istrošenim gumama i auto se posvuda klizao. Senzacije ipak nije bilo – turbo BMW ostao je ispred atmosferskog i Slovak je osvojio i drugu trku dana u TC2T klasi i apsolutno. Drugo mesto u najjačoj klasi ETC kupa osvojio je Rus Pavel Gračov, a treće Ukrajinac Igor Skuz.

Pobednik trke 2 u TC2 klasi bio je Petr Fulin, u plasmanu su ga sledili Norbert Kiš (“alfa 156”) i Peter Rikli (“honda sivik”). Dupla pobeda dana u klasi nije posla za rukom samo Matu Homoli – stvar su ponovili Andreas Pfister u monomarki i Nemica Ulrike Kraft u klasi S1600. Jedino je TC2 klasa imala dva pobednika ovog vikenda, Norberta Kiša u prvoj i Petra Fulina u drugoj trci.