Lopes: Moja prva “prava” pol pozicija

U Slovačkoj ove godine uobičajena scena. Nova pol pozicija za Sitroen, štaviše, ovog puta vozači francuskog tima startuju sa prva tri mesta u trci 1. Musketari su okupirali mesta na postkvalifikacionoj konferenciji za medije, a uz njih je svoje mesto našao Franc Engstler, najbrži u TC2T klasi.

“Moj krug je bio sjajan, daleko najbolji koji sam izvezao ovog vikenda,” izjavio je Lopes. “Slovakija ring sam upoznao na simulatoru i već tu sam osetio da staza odgovara mom vozačkom stilu. Kada sam došao ovde, taj utisak se potvrdio. To mi je omogućilo da mirno radim ovog vikenda i da dobro promislim o stvarima. Naravno, ne menjate mnogo pozicija na ovako dobrom automobilu, ali i moje kolege se popravljaju. Ja sam i u Mađarskoj mislio da sam izvezao odličan krug, pa sam izgubio. Ovo smatram svojom prvom pravom pol pozicijom, Marakeš je bio posledica tuđih grešaka. Lako je osvojiti je pol poziciju sa najboljim autom, ali treba biti oprezan: možda tokom trke bude kiše.”

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Devetostruki reli prvak sveta Sebastijan Leb, priznao je da danas nije mogao bolje od druge pozicije. “Znao sam da je Lopes brz, osećao sam da s njim ne mogu da se borim u kvalifikacijama i zadovoljan sam postignutim. Mučio sam se sa set-apom celog vikenda, stalno smo tražili što bolji osećaj u automobilu. U Q2 sam imao problem sa oslanjanjem pozadi, a zatim je pokazana crvena zastava. Motor je nepravilno radio, pa je u našoj garaži vladala velika tenzija, i zamalo da se desi ne uđem u prvih pet. Ovu stazu znam iz GT takmičenja, teška je, ravna, nepregledna, parametri se teško pronalaze. U trci ću probati da startujem bolje nego u Mađarskoj i dalje ćemo videti.”

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Ivan Miler, osvajač trećeg mesta u kvalifikacijama kratko je prokomentarisao svoj rezultat: “Ja sam svoj krug u Q3 upropastio već na prvoj krivini i tu sam znao da je pol pozicija izgubljena. Treće mesto je najbolje što sam mogao da ulovim. Ranija iskustva sa Slovakija ringa ne znače mnogo, automobili su novi, set-ap je drugačiji.”

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Pol poziciju u TC2T klasi treći put ove sezone osvojio je Franc Engstler. Bavarski veteran nahvalio je rad svoje ekipe: “Vratila nam se maksimalna brzina, naš tjuner zadužen za motor za ovaj vikend nam je spremio nekoliko različitih režima podešavanja rada motora i zato smo ponovo brzi.”

Sitroenovi vozači bili su saglasni u sledećem: Slovakija ring jeste težak i kompleksan, ali za razliku od Hungaroringa ima gde da se pretiče i zato potera za ljudima koji startuju ispred njih na trci 2 ovog puta može da da lepe plodove.