Mihelis u Slovačkoj spasao čast Honde

Norbert Mihelis uspeo je da se izbori za drugi startni red na kvalifikacijama na Slovakija ringu. Mađar je sa svojim “sivikom” zabeležio četvrto vreme, što znači da će se na startu prve trke ispred njega naći samo vozači Sitroena.

“Veoma sam zadovoljan mojom pozicijom. Kvalifikacije sam odradio bez problema, a auto se poboljšavao  iz kruga u krug. Posle testa sam imao sve više samopouzdanja, a konfiguracija staze odgovara i meni i automobilu. Nadam se da ću na trci 1 zabeležiti neku od vodećih pozicija.” rekao je zadovoljni Mihelis.

Za vozače Honde ovo nisu bile tako dobre kvalifikacije, ali je Tijago Monteiro uspeo da desetim mestom obezbedi pol pozicju za drugu trku. Gabrijele Tarkvini je ostavrio peto vreme u Q1 ali je u drugom delu imao zastrašujući incident kada se pri brzini od 240km/h na njegovoj “hondi” podigla hauba koja mu je zaklonila vidik.

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Najmanje sreće od svih Hondinih vozača imao je Mehdi Benani koga je zadesio kvar na turbopunjaču tokom Q1. Tim je uspeo da osposobi “sivik”, a Marokoanc će zbog toga u obe trke stvartovati sa poslednjeg mesta.

“Auto je bilo teže voziti na korišćenim gumama nego što sam očekivao, ali kada smo mu montirali nove , “sivik” se ponašao znatno bolje i odmah sam imao dobar balans. Ovo je tehnička staza i morate da na pravi način prođete određene njene delove kako bi sastavili brzi krug. Prilikom pokušaja da popravim vreme, Gabrijele je imao svoj nezgodan trenutak i ja sam morao da svoju putanju proširim na travnatu površinu pored staze i tako oštetim  pod i poremetim balans automobila. Zato moram da ostvarim dobar start u trci 2 i nađem ritam sa kojim mogu da dođem do podijuma.” izjavio je Tijago Monteiro.

Tarkvini je posle kvalifikacija objasnio svoj incident: “Za mene to je bio jako nezgodan trenutak. Pratio sam Mihelisa i odjednom, prilikom ulaska u drugu krivinu, hauba se izdigla i blokirala mi vidik. Naravno da sam odmah pokušao da ukočim ali mi se zaneo zadnji kraj i jedino sam mogao da vidim sa strane šta se dešava napolju. Svi automobili uspeli su da me izbegnu i srećan sam što se sve bezbedno završilo. Sam sam vratio haubu na mesto i otišao do garaže, gde su mehaničari sanirali štetu. Sada moram mnogo da se potrudim na drugoj trci i onda ćemo videti koliko poena smo u stanju da zabeležimo.”

“Nažalost, nezgode nisu dobra vest naručito kada vas zadese u Q2. Ispitaćemo uzrok ovog problema i izvršiti potrebne promene. Nastavićemo sa napornim radom na razvoju “sivika”. Imali smo četiri trkačka vikenda u četiri nedelje sa jednim test danom, što znači da nas očekuje dosta posla oko alternativnih podešavanja pojednih komponenti.” izjavio je Alesandro Marijani, šef Hondinog tima.

Pozitivan utisak imao je i Daiskuje Horiuči, šef Hondinog odelenja za razvoj motora: “Nastavićemo sa razvojem programa za kontrolu gasa koji smo uspešno koristili u Mađarskoj, a i na njemu smo izvršili dodatna podešavanja za Slovakija ring.”