ETCC: Karamišev dva puta pobednik, Vesnić 5. i 7. u klasi

Rus Nikolaj Karamišev osvojio je obe trke pete runde Evropskog kupa turing automobila na Salcburgringu. Vozač Kampos rejsinga izveo je poseban podvig u trci 1, u kojoj je po kazni startovao sa poslednje, 25. pozicije, a već u osmom krugu stigao je do prvog mesta u apsolutnom poretku.

Njegov rival iz Kampos rejsinga, Igor Skuz, napravio je preskupu grešku u trci 1 – kao vodeći, udario je u najbolje plasiranu “fijestu” u S1600 klasi kada ju je preticao za krug i morao je da odustane. Lako je moguće da će taj incident prelomiti takmičenje u najjačoj ETCC klasi – ako Karamišev u preostale dve runde ne bude grešio, kup je praktično njegov.
_LF15570

Mikica Vesnić završio je trku 1 na petom mestu u klasi. Matejovski i Fišer držali su prve dve pozicije, Vesnić treću, i kada ga je Fulin napao, srpski vozač nije pružio prejak otpor. Međutim, u poslednjem krugu prvog takmičenja Mikicu je pretekao i Turčin Kan Ender, što je ipak imalo i pozitivnu stranu – kao osmi u ukupnom poretku, Vesnić je imao pol poziciju u trci 2.

Plasman po klasama, trka 1
TC2T: Karamišev (ševrolet), Homola (BMW), Biter (BMW)
TC2: Matejovski (BMW), Fišer (BMW), Fulin (BMW)
SMT: Pelinen, Pfister, Rjabov
S1600: Brukner, Volf, Kranenberg

U drugoj trci Vesnić je startovao prerano. Već u drugom krugu morao je po kazni da prođe kroz boks, pa je s prvog mesta pao na ukupno 19. Do cilja je sebi prokrčio put do 15. Mesta u apsolutnom poretku, a sedmog u klasi.

Karamišev je u trci 2 imao još lakši put do pobede, pošto je startovao sa osme pozicije i na vrhu se našao već posle dva kruga. Homola nije odustajao od borbe, ali se danas na Salcburgringu ništa nije moglo protiv Rusa iz Kamposa u superiornom “kruzu”.

Igoru Skuzu je bila neophodna neutralizacija park fermea, kako bi mu mehaničari osposobili auto za start. Ukrajinac je posle opravki krenuo iz boksa i u trci je dobacio tek do pozicije 4 u TC2T klasi, a sedmog mesta ukupno.

_F1_4456Takmičenje u TC2 klasi završeno je prvom ETCC pobedom Švajcarca Kristijana Fišera. Duel timskih kolega iz Krenek motorsporta, Fulina i Matejovskog, koji su se borili za drugi stepenik podijuma, u svoju korist je rešio prošlogodišnji osvajač ETC kupa u S2000 klasi.

U monomarki su prvoplasirana trojica iz trke 1 ponovila svoj rezultat i u trci 2, a uspešnim vikendom može da se pohvali i Luksemburžanin Žil Brukner, koji je za volanom “fijeste” trijumfovao i na drugom današnjem nadmetanju u klasi S1600.

Plasman po klasama, trka 2
TC2T: Karamišev (ševrolet), Homola (BMW), Biter (BMW)
TC2: Fišer (BMW), Fulin (BMW), Matejovski (BMW)
SMT: Pelinen, Pfister, Rjabov
S1600: Brukner, Kraft, Kranenberg