Monteiro: Sitroen je klasa za sebe!

Posle veoma teške trke 2 na petom trkačkom WTCC vikendu u Austriji, koja je bila prekidana i na kojoj je dva puta intervenisalo sigurnosno vozilo, samo jedan Sitroen je uspeo da dođe do podijuma, ali do najvišeg stepenika. S druge strane, vozači fabričke Honde priznali su da su imali težak posao i da bolje od mesta 2 i 3 danas nije bilo izvodljivo.

“Veoma je lepo i pomalo neočekivano što sam uspeo da dođem do treće pobede ove sezone. Verovatno nisam bio najbrži od tri Sitroena, ali stvari idu tako i sada je moja prednost u generalnom plasmanu porasla na 41 bod. To još ne znači ništa, kao što smo danas već rekli, sve se menja veoma brzo. Nisam ni sanjao da mogu da budem u ovakvoj situaciji, ali je šampionat i dalje veoma dug. U trci 2 sam se odlučio za neagresivan setap i veoma nisko postavljeno krilo. Osećao sam da mi je zadnji kraj zbog toga nemiran, ali to se isplatilo, jer sam bio veoma brz u zavetrini, a to je bilo krucijalno u preticanju Hondinih automobila. Pomogao je i drugi izlazak sigurnosnog vozila, ali ponekad morate imati i sreće,” rekao je Hose Marija Lopes.

“Zadovoljan sam rezultatom, ovo je najbolje što smo mogli da izvedemo danas. Auto je bio dobar, imao je odličan balans, oseća se poboljšanje, ni u krivinama nismo loši, ali ne možemo ništa protiv Sitroena na pravcima, njihova maksimalna brzina je prevelika. Vozio sam sa minimalnim nagibom zadnjeg krila, manji nije moguć, ali nije bilo moguće boriti se sa Pečitom i nije bilo načina odupreti mu se. Sigurnosno vozilo nije mnogo toga promenilo, spaslo bi me jedino da nas je predvodilo do kraja trke, ali pošto nije bilo tako, Pečito bi me prošao pre ili kasnije,” rezimirao je trku 2 Gabrijele Tarkvini.

“Ovo je moj četvrti podijum u ovoj sezoni i srećan sam zbog tog rezultata. U početku sam bio u sendviču između Benanija i Mihelisa, dodirivali smo se, ali na sreću bilo je dovoljno mesta da svi prođemo. U ovom trenutku je Sitroen klasa za sebe i tu ne možemo ništa, osim da testiramo i radimo još više. U krivinama smo veoma blizu, ali smo na pravcima i dalje daleko od njih,” kazao je Tijago Monteiro.

“Ne znam šta da kažem, osim da je ovo bio lep vikend: sjajna staza, lepo vreme, puno prijatelja i dve pobede… U trci 2 je najteži trenutak bio start, jer je veliki karambol bio ispred mene. Video sam da “lade” lete na sve strane, diglo se puno prašine i delovi karbonfibera su ostao po stazi. Na sreću, uspeo da sam da prođem nepovređen i neoštećen,” prokomentarisao je Franc Engstler.