Serbiaring na Salcburgringu: Lopes osvojio trku 2, dve Honde na podijumu

Argentinac Hose Marija Lopes osvojio je trku 2 na petoj rundi Svetskog šampionata na Salcburgringu. Vozaču Sitroena to je treći trijumf u sezoni i zahvaljujući njemu, učvrstio se u vođstvu u plasmanu vozača, sa 41 bodom više od prvog pratioca.

Početak trke obeležio je niz incidenata, najdramatičniji su bili udesi Hafa i Tompsona, a posle kontakta sa Čiltonom, iz nastavka takmičenja ispao je i Dušan Borković.

Tarkvini je sa pol pozicije startovao uz obilno proklizavanje točkova, ali je ipak zadržao vođstvo. Kao raketa krenuo je Monteiro i probio se između Mihelisa i Benanija.

Pravi haos dešavao se iza “hondi”. Sjajan start Tompsona i Hafa završio se međusobnim kontaktom, a lančanu reakciju izgleda da je započeo Ivan Miler. “Grante” su, ozbiljno izrazbijane o čelične ograde, završile na suprotnim stranama inače uzanog, ali danas preuskog startno-ciljnog pravca na Salcburgringu. Miler je posle incidenta skrenuo u boks i tamo je i ostao.

AUTO - WTCC AUSTRIA 2014

Dušan Borković završio je trku 2 posle kontakta sa Tomom Čiltonom. Ionako haotična situacija na startno-ciljnom pravcu, nastala posle karambola “granti”, dodatno je zakomplikovana kada se “RML kruz” engleskog vozača poprečio na stazi. Intervencija sigurnosnog automobila nije bila dovoljna da se sav cirkus raščisti, pa je trka prekinuta.

Posle petnaestominutne pauze, izveden je restart iza sigurnosnog automobila, a nakon samo jednog kruga krenulo se punim tempom, uz četvorostruko vođstvo Honde.

Koronel je prestigao Leba i popeo se na šesto mesto. Lopes je na prvom startu bio najgresivniji vozač “sitroena”, u tom ritmu je nastavio i posle restarta: prošao je Benanija i uzeo je na nišan trećeplasiranog Mihelisa, koga je u 6. krugu ostavio za sobom.
U isto vreme, Morbideli je obišao Leba i popeo se na 7. mesto, a Minih je pretekao Kozlovskog i našao se na poziciji 9. Ni drugi Valenteov današnji nastup nije trajao predugo, Francuz je skrenuo u boks i tamo ostao.

Nastavak trke bio je priča o sjajnom prodoru Sitroenovog Argentinca. Monteiro je bio sledeća Lopesova meta, fabrička Honda pokazala se kao tek malo tvrđi orah od Mihelisove i Benanijeve. Hose Marija je zahvaljujući očigledno nadmoćnim performansama dograbio drugo mesto i zatim pojurio Tarkvinija.

Da “sivik” nema tempo, pokazalo se i u duelu Morbidelija i Benanija za 6. mesto, koji je Italijan s lakoćom dobio. Marokanac je nastavio da tone, obišao ga je i Sebastijan Leb, pa je pao na poziciju 8. Porasli su i apetiti Toma Koronela, koji je vozio u repu četvrtoplasiranog Mihelisa.

AUTO - WTCC AUSTRIA 2014

Lopes je u 11 krugu bio na manje od pola sekunde iza Tarkvinija, Koronel i Morbideli vodili su žestoku bitku za peto mesto, ali je Minih u izletanju na prvoj šikani na pistu naneo toliko šljunka da je direktor trke ponovo na stazu poslao sigurnosno vozilo.
Odmah posle novog restarta, na najbržem delu staze, Lopes je prestigao i Tarkvinija i poveo. I da nije bilo intervencije sigurnosnog automobila, Gabrijele se ne bi održao u vođstvu – “C-elize” je danas jednostavno bio prebrz. Konačni poredak u trci 2 time je bio rešen.

Na desetom mestu tokom najvećeg dela trke vozio je Mihael Kozlovski. Iza njega su na stazi ostali samo TC2T automobili i Rus je u džepu držao siguran bod. Do cilja su viđani pokušaji Toma Koronela da preotme četvrto mesto Norbertu Mihelisu,ali nijedan nije urodio plodom.

Na pobedničko postolje posle trke 2 izašli su Lopes, Tarkvini i Monteiro, a bodove su osvojili i Mihelis, Koronel, Morbideli, Leb, Benani, Minih i Kozlovski. Pobednik u TC2T klasi ponovo je bio Franc Engstler.