ETCC, prvi test: Kvar sputao Vesnića

Milovan Vesnić izvezao je samo jedan krug na prvom ETCC testu na Slovakija ringu. Kvar menjača prekratio mu je sesiju i ekipa ASK Sport auto Vesnić bacila se na premeštanje elemenata transmisije u drugo kućište. Tim je već iskusio isti problem tokom privatnog testa na istom autodromu i do početka drugog testa auto bi trebalo da bude spreman za akciju.

Jutarnji ETCC test startovao je po vlažnoj stazi, a kako kiša nije dalje padala, asfalt se postepeno prosušio. Pojedini vozači i ekipe u takvim uslovima nisu želeli da rizikuju da oštete svoje trkačke naprave, pa su, na primer, pod šatorima ostali “BMW 320si” Petra Fulina i “alfa 156” Norberta Kiša.

U timu Unikorse, za koji Kiš nastupa, kazali su da im taj sat testa jednostavno nije potreban, mada bi se pojavili na pisti da je bila suva. Ipak, kakvo god vreme bilo tokom popodneva, Mađari ce učestvovati na drugoj sesiji, jer se valja spremiti za ostatak vikenda.
1978784_623845867697117_7991849028207545937_n
Očekivano, najbrži u TC2T klasi bio je Rus Nikolaj Karamišev u “ševrolet kruzu”, a sledili su ga Franc Engstler u BMW-u 320 TC i Ukrajinac Igor Skuz, takođe vozač “kruza”.

U TC2 klasi najbolje vreme zabeležio je Mihal Matejovski, ispred Kristijana Fišera (obojica BMW), i Filipa Sladečke (“alfa 156”).

Finac Aku Pelinen i Luksemburžanin Žil Brukner bili su najbrži u monomarki, odnosno u klasi S1600.

Značajno je napomenuti da su očigledno usvojene pritužbe vozača na neoravedno određene osnovne težine automobila u najjačim klasama ETC kupa. U Slovačkoj je svim automobilima osnovna težina 1.150 kilograma, a na nju se dodaje hendikep. To znači da se neće ponoviti situacija s Pol Rikara, na kojem je “kruz” u startu bio lakši od BMW-a.

Današnji ETCC program nastavlja se u 14:45, drugom jednočasovnom test sesijom.