ETCC: Skica stanja uoči finala

Poslednja, peta runda ovogodišnjeg Evropskog kupa turing automobila vozi se 28. septembra na stazi Perguza na Siciliji. Posle završnih trka sezone biće poznati osvajači Kupa u četiri klase (TC2 turbo, TC2, monomarka, S1600), zemlja osvajač Kupa nacija i pobednica trofeja za dame. Pregledaćemo trenutno stanje u poretku svake od pobrojanih takmičarskih kategorija.

S2000 TC2 turbo – Nikolaj Karamišev nalazi se na korak od krune osvajača kupa u ove godine uvedenoj i sada najjačoj ETCC klasi, rezervisanoj za automobile sa 1,6-litarskim turboprehranjivanim motorom.

Rus je sa „ševrolet kruzom 1.6T“ ekipe Kampos rejsing dominirao tokom 2014: u osam dosadašnjih trka pobedio je pet puta i osvojio jedno drugo i jedno treće mesto. Najbliži pratioci su mu Slovak Mato Homola i timski kolega iz Kamposa, Ukrajinac Igor Skuz, koji su do sada trijumfovali u po jednoj trci.
mato_homola_spa_1
Homola bi u svom BMW-u 320 TC morao da nadoknadi 20 poena, koliko mu Karamišev beži, a Skuzov zaostatak je daljih 10 bodova za slovačim trkačem.

Oba Kamposova „ševroleta“, kao i Homolin BMW na Perguzi imaju maksimalan težinski hendikep od 50 kilograma.

S2000 TC2 – Vozaču Krenek Motorsporta Petru Fulinu nedostaje još samo 12 poena da ponovo osvoji titulu u TC2 klasi, u kojoj se takmiče automobili sa dvolitarskim atmosferskim motorom.

spa_krenek (3) 05Na četiri trkačka vikenda, Čeh je pobedio pet puta, dva puta je trku završio kao drugi i jednom kao treći. Sa ovakvim bilansom, lako je za sobom ostavio zemljaka i timskog kolegu Mihaila Matejovskog, koji je zabeležio trijumf u Salcburgu, ali zaostaje ogromna 34 poena, samo u teoriji dostižna i to zahvaljući duplom bodovanju koje se na ETCC rundi na Perguzi primenjuje.

Jedini vozači kojima je u dosadašnjem toku sezone uspelo da nadmaše Krenekove pilote bili su Norbert Kiš, koji je u “alfa romeu 156” ostvario briljantnu pobedu na Slovakija ringu, i Kristijan Fišer, koji je trijumfovao trci 2 u Austriji za volanom BMW-a 320si Likvi moli Engstler tima.

Iako je Fulin takoreći nedodirljiv, borba za preostale pozicije u klasi veoma je tesna. Matejovski ima deset poena više od trećeplasiranog Petera Riklija, četvrti u poretku, Samuel Sladečka zaostaje daljih 11 bodova, a Kristijan Fišer je samo poen iza Slovaka.

Monomarka – Aku Pelinen, osvajač četiri ovogodišnje trke i lider u klasi neće biti braniti vođstvo na stazi Ena Perguza.

„To je bila teška odluka. Znam da je bilo moguće osvojiti titulu, ali mi imamo budžetska ograničenja i logistika je veoma komplikovana za mali tim poput našeg,“ objasnio je mladi Finac svoj izostanak i razlog zbog kojeg propušta šansu da se u debi sezoni ETC kupa okiti zlatom u jednoj od klasa.

_D4G4446 _DSC9728Pelinen ima tanko bodovno vođstvo i posle njegovog odustajanja od borbe odluka o osvajaču kupa pašće u tromeču pretendenata među kojima su samo četiri poena razlike! Andreas Pfister zaostaje 5 bodova za Fincem, ali je važnije što ima samo 4 boda više od Dmitrija Bragina koga u stopu, sa bodom manje, prati timski kolega i zemljak Sergej Rjabov.

Pfister je ostvario dvostruku pobedu u Slovačkoj, a Bragin je to isto učinio u Belgiji, i njih dvojica imaju najbolje šanse da trijumfuju u klasi u ETC kupu. Sva tri pretendenta voziće na Siciliji sa maksimalnih 50 kilograma balasta u svojim „seat leonima“.

Matematički gledano, Roni Jost (21 bod iza Pelinena, 16 iza Pfistera) i Mihail Malejev (još 3 boda dalje) takođe se još mogu nadati tituli, ali prema pokazanom na prethodnim trkama, njihove šanse deluju vrlo slabo.

S1600Žil Brukner i Ulrike Kraft će se na finalnoj rundi boriti za naslov u kategoriji Super 1600, a trenutno ih razdvajaju samo dva poena.

_G0_9218 _LF39229Nemica je za volanom „ford fijeste“ tima Ravenol dominirala u prvom delu sezone. Na prva dva vikenda imala je maksimalan bodovni učinak, ali joj je zatim sreća okrenula leđa. Na Salcburgringu se sudarila sa Skuzovim TC2T „ševroletom“, a kvarovi su je ostavili bez poena i u Belgiji.

Sve je to pomoglo Žilu Brukneru iz tima Luks motors da ostane u trci za zlato u klasi. Luksemburžanin je propustio prvu ETCC rundu 2014. na Le Kasteleu zbog kvara na motoru, ali je u nastavku sezone napravio seriju od dva druga mesta i četiri pobede, u Belgiji se popeo na lidersku poziciju na tabeli i pred odlazak u Perguzu vodi u klasi sa dva poena prednosti.

Na trkama na Siciliji predviđa se žestoka borba između Bruknera i Kraftove. Njihove „fijeste“ imaju i maksimalan balast od 25 kilograma. Teoretski, i timski kolega Kraftove, Kristijan Kranenberg i dalje je u igri, ali on do sada nije bio u stanju da prati tempo vodećeg dueta.

8V1B4331Trofej za dame – Trke na Siciliji su za Ulrike Kraft čista formalnost, ona je trofej za dame takoreći već osvojila. Kraftova je sakupila 31 poen više od Ksenije Niks i 38 više od prošlogodišnje pobednice kategorije, Švajcarkinje Andrine Guger.

Kup nacija – Češka bi mogla da odbrani prošlogodišnju krunu: njeni vozači dosad su stekli 76 poena, ali je Rusija samo dva boda iza. Slovački trkači osvojili su 55 poena i konačna raspodela odličja biće obavljena u tom trouglu.