Fulin za odbranu krune, Homola na sve ili ništa

Češki i slovački vozači pokazali su se u sjajnom svetlu u Evropskom kupu turing automobila 2014. Fulin i Matejovski, tandem Krenek motorsporta, finalnu ETCC rundu na Perguzi dočekuje u dvostrukom vođstvu u TC2 klasi, s ambicijom da na tim mestima ostane i kada se trke na Siciliji završe. A Mato Homola je u TC2T klasi, vozeći inferioran automobil, pružio više nego dostojan otpor moćnom „kruzu“ Kampos rejsinga i novo evropsko srebro najmanje je što očekuje od italijanskog vikenda.

Češki Krenek motorsport ima priliku da trijumfalno završi godinu dana dugo putovanje u misiji odbrane titule osvajača ETC kupa 2013. Njegovi vozači brane i pehar Kupa nacija, koji su lane već doneli Češkoj. Hoće li u tome uspeti ili ne, pokazaće Perguza.

_G0_8366

Petr Fulin
je ubedljivi lider TC2 klase, u kojoj bi pitanje pobednika odavno bilo rešeno da ETCC promoter ove godine nije duplirao bodove koje na poslednjoj rundi dodeljuje.

Branilac naslova, vozač BMW-a 320si #22, na Siciliji je 2013. zabeležio pol poziciju, jednu pobedu i jedno drugo mesto. Uoči ovosezonskog finala, Fulin je pomalo oprezan, ali preovlađujuće borben i ambiciozan: „Perguza je uvek pomalo komplikovana. Izazov nas čeka, ali spreman sam za borbu za pobedu i voleo bih da pritom osvojim sve što se ovog vikenda može osvojiti.“

Mihal Matejovski imao je mršav bilans na italijanskoj stazi 2013. U trci 1 bio je osmi, a u trci 2 prošao je kroz cilj kao petoplasirani. Ove godine njegov lični ulog je značajno veći – moguće drugo mesto u konačnom poretku vozača u TC2 klasi, što bi bio veliki napredak u odnosu na prošlogodišnju konačnu ETCC poziciju 5.

04

Pre putovanja na Perguzu, izvezli smo funkcionalni test na autodromu Most, da bismo se vratili u formu posle duge letnje pauzue i da bismo isprobali novi motor. Na Perguzi se bodovi udvostručuju, naša prednost je otud dostižnija nego što bi trebalo da bude, ali verujem da smo dobro pripremljeni i da možemo da završimo posao,“ izjavio je drugi Krenekov vozač.

Šef ekipe, inženjer Josef Krenek, od Sicilije očekuje samo jedno: „Na Perguzu idemo s ciljem da odbranimo titulu osvajača ETCC. Stazu već poznajemo i znamo šta nas tamo čeka. Imali smo dovoljno vremena da se spremimo i ništa nismo prepustili slučaju. Neće biti lako, ali imamo odlične vozače i iskusan tim, Ako i malo sreće bude na našoj strani, ovaj zadatak je sasvim savladiv.“

S druge strane, Mato Homola, jedan od najuspešnijih slovačkih trkača današnjice, pred sobom ima najznačajniji trkački vikend u 2014. Dvadesetogodišnjak se nada da može da preokrene situaciju u TC2T klasi ETC kupa i da u samom finalu dosad dominantnom Rusu Nikolaju Karamiševu preotme već „rezervisano“ zlato.

_DSC1624Staza Perguza, duga 4.950 metara, već je bila poprište ETCC bitaka u 2013, tada kao pretposlednja od pet rundi Kupa. Homola je tom prilikom bio sjajan, treći u trci 1 i osvajač trke 2, što mu je pomoglo da sezonu završi na drugom mestu u tadašnjoj S2000 klasi.

Za ovu sezonu, Homola je promenio takmičarsku kategoriju, u njoj sada zauzima drugu poziciju, ali se nada i boljem. U tom cilju, pre odlaska na Siciliju, tim Homola motorsport izvršio je poslednje funkcionalne probe svog BMW-a 320 TC i „očistio prašinu“ sa takmičarske mašine koja se poslednji put trkala još 22. juna na Spa-Frankoršampu.

„ETCC trke su mi nedostajale, dva meseca bez te tenzije je prilično vreme. Nastupao sam u trkama drugih serija, ali punokrvni takmičarski BMW zahteva poseban stil vožnje. Zato mi je drago što smo sproveli kratak test na Slovakija ringu, gde sam se opet podsetio na to kako ide moj Bavarac. Dobro smo pripremljeni i želimo da se borimo za evropski naslov,“ kazao je trkač iz Bratislave

„Za liderom zaostajem 20 bodova, ali ovog vikenda se porcija bodova udvostručuje, pa je sve još otvoreno. Naš cilj je da osvojimo obe trke, i to bi nam donelo najvredniji pehar u TC2T klasi. Verujem da to mogu da izvedem i da će mi to pomoći da u 2015. uđem u WTCC,“ optimističan je Homola.