ETCC težine – u čemu je problem?

Tek posle prve ETCC runde u ovoj godini čule su se kritike na račun važećeg težinskog sistema u ovoj trkačkoj kategoriji. Primedbe se odnose se na TC2T klasu i umesne su, ali su čudno zakasnele, jer su timovi ranije u pravilniku mogli videti s čim će imati posla.

Pogledajmo kako su regulisane osnovne i kompenzacione težine u Evropskom kupu.

U novoj najjačoj, TC2T klasi ETC kupa i dalje važi poznata i stara premisa da automobili s prednjom vučom zaslužuju težinski popust, a one s pogonom pozadi treba opteretiti. U njoj učestvuju samo dva modela automobila, pa se došlo do paradoksalne situacije da su moćni „ševroleti 1.6T“ u rukama Kampos rejsinga u sezonu ušli sa minimalnom težinom od 1.170 kg i lakši su od konkurenata u turboprehranjivanim BMW-ima 320 TC, čiji je minimum utvrđen na 1.200 kg.


A ti „ševroleti“ su isti oni automobili koji su prošle sezone diktirali tempo u Svetskom šampionatu! Zbog svoje nadmoćne brzine, oni su celu 2013. godinu u WTCC-u proveli opterećeni sa maksimalnih dodatnih 40 kilograma (na osnovu od 1.150), pa su od prve do poslednje runde vozili na 1.190 kg.

U Svetskom prvenstvu 2013, BMW 320 TC je na osnovu zaostatka u tempu uglavnom „zbacivao“ kilograme, ili je ostajao na startnih minimalnih 1.150 kg. Razlika je od runde do runde iznosila 20 kilograma (Portugal), 30 kg (Makau), 40 kg (Maroko, Monca, Salcburg, Moskva, Argentina, Sonoma), ili maksimalnih 60 kg (Slovakija, Hungaroring, Suzuka, Šangaj). Ova dva modela apsolutno nikad nisu bila ni težinski izjednačena, a kamoli da je BMW 320 TC bio teži od „kruza“, kao što je sada u Evropskom kupu.

Prošlogodišnji WTCC sistem predviđao je osnovnu težinu od 1.150 kilograma, od koje su kilogrami tokom godine oduzimani, ili na koju su dodavani – parametar je bila brzina. Da su vozači BMW-a i njihovi timovi ETCC sezonu 2014. barem počeli izjednačeni na tih 1.150, kao 2013. u WTCC-u, danas ne bi imali osnove da se preterano bune. Ali, situacija u kojoj ionako brži „kruz“ startuje i 30 kg lakši od BMW-a 320 TC zaista nije pravedna.

Šta u praksi znači kada je BMW 320 TC u WTCC-u težak 1.150 kg, a isti model u ETCC-u ima 1.200 kg, pokazuje primer Franca Engstlera. Nemac je s tim modelom na Pol Rikaru nastupao i u jednoj i u drugoj disciplini – u WTCC-u je izvezao ceo vikend, u ETC kupu je prošao samo kroz kvalifikacije. Najbrži Engstlerov ETCC krug bio je oko pola sekunde sporiji od onog u WTCC-u.

Kompenzacione težine u ETCC-u primenjuju se na bazi starog WTCC sistema, pa se balast ne dodaje određenom modelu automobila, već vozačima pojedinačno, a kriterijum je njihova uspešnost.

Za S2000 automobile (TC2T i TC2), kao i monomarku, princip je sledeći: osvajač najvećeg broja poena tokom trkačkog vikenda (zbir rezultata iz trke 1 i 2) dobija 20 dodatnih kilograma, drugi najuspešniji dodatnih 15, treći dodatnih 10, a četvrto, peto i šestoplasirani bivaju opterećeni balastom od 5 kg. Povrh toga, svaki bod „vredi“ još po dodatni kilogram i ove težine su kumulativne, do maksimalnog iznosa od 50 kg.

Za klasu S1600 važi isti princip, ali su težine drugačije – 10, 7,5 i 5 kg za najbolje plasirane, plus po kilogram na svaka dva osvojena boda, a maksimalno zbirno opterećenje iznosi 25 kg.

Pošto zavisi od plasmana od runde do runde, nova kalkulacija se pravi posle svakog ETCC trkačkog vikenda. Primera radi, u TC2T klasi u Slovačkoj će Karamišev imati 41 dodatni kilogram (ukupno 1.211), a Skuz 35 (ukupno 1.205).

_DSC7790
S modelom BMW 320 TC u TC2T klasi trkaju se Likvi moli tim Engstler, Homola motorsport i Borusan otomotiv motorsport. Samo će Mato Homola u Slovačkoj moći da računa na malo manju težinu u odnosu na Kamposove „ševrolete“. Pošto nije osvajao bodove u Francuskoj, Slovak će ostati na baznih 1.200 kg.

Već pominjanom Engstleru će, recimo, biti dodato 5+1 kg (u zbiru peto mesto, plus osvojen jedan bod), pa će njegov BMW imati minimum od 1.206 kg. Opet, bolje i kilogram više od, recimo, Skuza, nego trideset više od njega, kao u Francuskoj.

Likvi moli tim Engstler je povodom ovog slučaja zatražio akciju od Turing komiteta, a i Mato Homola nada se potezu kojim bi organizator ujednačio snage u TC2T klasi.

„Ševroleti“ su zaista zasebna kategorija. Oni imaju 1.170 kg, to je ETCC pravilo i ne mislim da je pravilo u redu, jer su ti automobili u WTCC-u bili najteži. U ETCC-u mi imamo 1.200 kg, a „ševrolet“ 1.170, što je potpuno naopako, i oni imaju prednost od dve sekunde. Nadam se da će se pravilo promeniti, bilo da mi smanjimo težinu, bilo da je oni povećaju, jer ovako nismo konkurentni. Po kiši smo još i imali šanse, ali „kruz“ je po suvom neuhvatljiv,“ požalio se Homola.