Fica pobedio u trci 1, Borković peti

Prva trka ovogodišnjeg ETC kupa vožena u Mađarskoj, donela je i prve bodove srpskom automobilisti Dušanu Borkoviću. Iako je krenuo sa pol pozicije, on je trku završio na petom mestu.

Na letećem startu Borković nije krenuo dobro i izgubio je dva mesta. Umesto da drugi jure njega, on je morao u poteru. Izgledalo je da vozi s obavezom da se dokaže i nametne se kao autoritet po povratku u ETCC i možda je mogao da bude obazriviji u procenama i egzekuciji.

Brzi Srbin ušao u je prvi duel sa Homolom i dobio je bitku već na krivini 3. Zatim je napao lidera Fulina, i to na neuobičajenom mestu, kroz pretposlednju i poslednju krivinu, a onda nije imao tempo za izlazak na pravac. Tako se otvorio prostor Homoli za povratak, a TC2T vozaču Davitu Kadžaji za prodor.

Fulin je upozoren zbog kontakta s Borkovićem, na stazi je pao na 5. mesto, držao je za sobom Ficu, Pfistera i Josta. Nova borba Borkovića i Homole, ovog puta za vodeće mesto, otvorila se na krivini 1, a završena je kontaktom u krivini 3, posle kojeg je Slovak završio u ogradi, a Pančevac poveo trku.

Dva Dušanova kontakta, sa Fulinom i Homolom, uz prateće obaveštenje da su oba pod istragom nisu mirisala ni na šta dobro. Tako je i bilo – kontakt sa Slovakom bio je previše za ukus sudija i u 5. krugu Borković je kažnjen obaveznim prolaskom kroz boks, što je značilo da otpadaju šanse za pobedu i u klasi i apsolutno.

Od tog momenta, vođstvo je preuzeo Davit Kadžaja i do poslednjeg kruga izgledalo je da niko ne može da ga ugrozi. Tako bi i bilo da Gruzin nije pogrešio u paraboličnoj krivini 6, a onda su se vrata širom otvorila strpljivom, ali brzom Ferencu Fici. Mađarskom vozaču, iznenađenom neočekivanim poklonom, nije bilo teško da održi vođstvo u finalna tri kilometra i prvi prođe kroz cilj, na svom terenu, pred ekstatičnom domaćom publikom.

Kadžaja je mogao da se uteši ukupno drugom pozicijom i trijumfom u TC2T klasi, te veoma dobrim izdanjem na evropskoj turing premijeri.

Fulin je kroz cilj prošao treći, a za njim su završili Pfister, Borković, Jost i Artemjev, sve vozači monomarka klase. Srpski trkač se po izlasku iz boksa vratio na stazu kao jedanaesti, Do kraja je uspeo da nadoknadi šest izgubljenih mesta, ali mu je ponestalo krugova da se bori za podijum u klasi i apsolutno.

Fica je pobedu proslavio u suzama, u zagrljaju svog oca, a ostaje utisak da je ova trka mogla imati i druge heroje, iz Srbije, Slovačke i Češke, samo da je na svim stranama bilo malo više strpljenja.

U TC2T klasi slavio je Kadžaja, TC2 pobeda pripala je Matejovskom, dok je među vozačima “fijesti” u S1600 klasi najbrži bio debitant Niklas Makšin.