Fizikela gostuje u italijanskom turingu

Vozač Ferarija Đankarlo Fizikela ovog vikenda ponovo će se naći u jednom turing prvenstvu. Italijanski turizmo endurans šampionat (CITE) vozi svoju petu ovosezonsku rundu 12. i 13. septembra na autodromu Valelunga, a trkač iz Rima će tom prilikom premijerno nastupiti za volanom „abarta 695 aseto korse endurans“.

Automobil je pripremilo i za CITE prijavilo trkačko odeljenje Abarta. U junu je debitovao na trećoj rundi šampionata u Imoli, vozio ga je Andrea Bertolini, još jedan Ferarijev GT trkač i stigao je do drugog mesta u Diviziji 2 i šestog u apsolutnom poretku. Izlazak na asfalt Valelunge drugi je takmičarski angažman auta u 2015.

„Abart 695 aseto korse endurans“ zasnovan je na modelu sa sufiksom „evolucione“, protagonisti Trofeja Abart. Blizak je produkcijskim verzijama „abarta 595“ i 695. Poput njih, ima T-džet motor od 1,4 litra koji pokreće i putničke modele, sa snagom podignutom na 215 KS, umesto 190, koliko ima „abart 695 biposto“ i 180 KS, s koliko raspolaže „595 kompeticione“.

150628_cite
U osnovi celog projekta nalazi se zamisao ljudi iz Abarta da svojim potencijalnim klijentima ubuduće ponude širi takmičarski izbor od monomarka serija kuće, kakve su evropski ili italijanski Trofeo Abart. Verzija „endurans“ je posebno razvijena za CITE i od kup modela „abarta“ razlikuje se po dodatnom rezervoaru za gorivo koji „pokriva“ duže nastupe, po drugačijem rasporedu masa, novim oprugama i specifično podešenom oslanjanju.

Fizikelin CITE debi za Abart produžiće niz koji ovog pilota povezuje sa brendovima Fijat (danas FCA) grupe i koji ga prati od prvih koraka u automobilizmu.

Italijan je posle kartinga, 1991. godine, prešao u Formulu Alfa bokser, kategoriju nacionalnog nivoa u kojoj su svi jednosedi bili pokretani alfinim agregatom 1750 16V. I sezonama u Italijanskoj Formuli 3, Fiziko je vozio automobile sa motorom alfa romeo 2.0 tvin spark i fijat 2.0 16V.

Odmah posle Formule 3, Đankarlo je na međunarodnoj sceni kao pilot fabričke „alfe 156 V6 TI“ stvorio ime u DTM-u i u njegovom onovremenom derivatu i kratkotrajnom nasledniku, ITC seriji.

Fisichella-xxl
Od 1996. Fiziko je već pilot Formule 1, u kojoj je proveo 14 sezona, osvojio 3 gran prija, 4 pol pozicije, 19 podijuma i 275 poena. Karijeru u najvišem formula rangu zaključio je 2009. godine kao trkač Ferarija, za čiji je F1 tim i tokom tri naredne godine obavljao test dužnosti.

Paralelno s tom ulogom i posle nje, Italijan se posvetio GT trkama u Le Man seriji i Svetskom endurans prvenstvu. U „ferariju 458 Italija“ dva puta je pobeđivao u GTE-Pro klasi na 24 časa Le Mana (2012, 2014) i u klijentskoj ekipi „propetog konjića“ AF Korse dao je doprinos u osvajanju timskih i konstruktorskih titula u navedenim prvenstvima.

U 2012. Fizikela je poslednji put vozio jednu turing kategoriju – u Superstars seriji trkao se na Valelungi u „maseratiju kvatroporte“. Ove godine primarno je angažovan u Ujedinjenom šampionatu sportskih automobila u Sjedinjenim Državama.

imsa_28532548Iako Đankarlo za sobom ima dve decenije u vrhovima međunarodnog automobilizma, perspektiva starta u novoj kategoriji ipak ga uzbuđuje. On na Valelungi zvanično prvi put brani boje Abarta, ali svoj apsolutni debi u automobilu sa znakom škorpije ipak vidi kao povratak.

„Sve ovo za mene predstavlja veliki podsticaj“, komentariše pilot iz Rima. „Pre svega, veoma mi prija što su u Abartu mislili na mene za ovaj program. Zatim, zaista me zanima da vozim 695. Izgleda majušan, ali to je vrlo uredno spremljen auto, s lepom dozom konjskih snaga. Nažalost, neću imati priliku da ga isprobam ranije i upoznaću ga tek prilikom trkačkog vikenda. Ne treba ni da kažem da sam presrećan što se ponovo trkam na Valelungi. To mi je domaća pista, na deset minuta od kuće.“

Nastupajući za Abart kao gostujuća zvezda u tandemu s Bertolinijem, Fiziko u biografiju dodaje start za još jedan brend Fijat grupe..

150627_ab_bertolini„Time samo mogu da budem počastvovan. To je marka koju dobro poznajem, ona je zadužena za sportsku istoriju Fijata. Ali, s jedne tačke gledišta, u mom slučaju se ne radi o debiju. Kada sam se s Alfa Romeom 1996. trkao u ITC seriji, tada nasledniku DTM-a, automobile 155 V6 spremao je i razvijao upravo trkački odsek Abarta. I nekolicinu mehaničara iz onog doba ponovo srećem na pisti i danas. Zapravo sam kao kod kuće.“

Pilot naviknut na formule i GT automobile i na obilje konjskih snaga moraće potpuno drugačije da pristupi takmičarskoj spravi od 215 KS i sa prednjom vučom.

„Tu se, osim o prednjem pogonu, radi i o manjoj težini i manjoj snazi. Postaje ključno pripremiti i pažljivo izvesti izlaz iz krivine, koji je potpuno drugačiji.“

Fizikela je priznao da mu je CITE serija potpuno novi svet, pa će se za početne orijentire osloniti na timskog kolegu koji za sobom ima junski start u Imoli. „Znam da ćemo morati da se borimo protiv moćnijih automobila, ali sam ubeđen da ćemo u svakom slučaju uspeti da damo sve od sebe“, zaključio je Đankarlo.

imsa_28281183Fizikela i Bertolini su već oproban tandem u GT trkama, poslednji put su zajedno nastupali na 12 sati Sebringa u automobilu „F458 Italija“, a treći čovek u postavi bio je Nemac Pjer Kafer. I Bertolini je ferarista, a sa Maseratijem je stizao do titula FIA GT1 prvaka sveta 2010. i FIA GT šampiona u tri navrata (’06, ’08, ’09).

Takmičarski program petog CITE vikenda počinje treningom u subotu u 9h. Kvalifikacije se voze u subotu u 11:20, a trke u nedelju, prva od 09:10, druga od 18:25h i obe traju 48 minuta + 1 krug.