Formula 3 prvi put u Moskvi

Sedma runda ovogodišnjeg FIA F3 šampionata Evrope vozi se na Moskovskom autodromu, na konfiguraciji dugačkoj 3,931 km. Na programu su – kao i svaki put – tri trke, a u Rusiji će one imati distancu od po 24 kruga.

Sedamnaestogodišnji Francuz Esteban Okon, trkač Prema pauertima (dalara-mercedes) vodi u poretku vozača i jedan je od samo nekolicine učesnika ovog F3 vikenda koji ima iskustva na ruskoj stazi, ali u drugoj kategoriji: tu je vozio Formulu Reno 2.0 u sezonama 2012. i 2013.

Holanđanin Maks Verštapen, šesnaestogodišnji trkač tima Van Amersfort rejsing (dalara-folksvagen), najveći je Okonov rival, ali on dosad nije prešao ni metar na stazi devedesetak kilometara zapadno od Moskve. vw-20140417-4598Međutim, sin Josa Verštapena, i dalje jednog od najpopularnijih trkača u Holandiji, na Norisringu je pokazao da mu nepoznavanje staze ne predstavlja hendikep. Na uličnoj stazi u Nirnbergu osvojio je sve tri trke i dve od tri pol pozicije. Uoči debija u Moskvi (sezonske trke broj 19, 20 i 21) Maks se može podičiti sa ukupno sedam pobeda u F3 prvenstvu Evrope, od kojih su poslednjih šest uzastopne.

Još dvojica iz pula ovogodišnjih F3 trkača već su nastupala na Moskovskom autodromu: Džejk Denis (Karlin), trenutno sedmi u generalnom, učestvovao je na ruskim trkama Formule Reno 2013. Njegov timski kolega Džordan King, na tabeli osmoplasirani, trkao se u istoj kategoriji u sezoni 2012.

FIAF3-1403270763Esteban Okon impresivno je započeo sezonu: kao F3 debitant, u prve četiri runde osvojio je ukupno pet trka i zabeležio je još šest plasmana na podijumu. Francuz je tako izgradio ogromno bodovno vođstvo, ali je tokom poslednja dva takmičarska vikenda, na Spa Frankoršampu i Norisringu, Maks Verštapen pobedio šest puta zaredom i stekao veliki broj poena. Tom nizu pobeda Okon je parirao sa četiri druga mesta, pa je njegova bodovna prednost i dalje velika: ima 304 poena, čak 74 više od Verštapena.

Za stanje na tabeli bitno je i sledeće: Esteban ima 5 pobeda, a Maks 7, ali je Francuz u prednosti i zahvaljujući tome što je ove sezone odustao samo jednom, a Holanđanin čak pet puta.

Bitka dvojice novajlija u F3 konkurenciji izvesno će dati i ovogodišnjeg prvaka kategorije. U Rusiji će se ona nastaviti punom žestinom, a treba je posmatrati i sa ovog aspekta: Esteban vozi formulu s Mercedesovim, a Maks sa Folksvagenovim agregatom.

FIAF3-1401618361„Moskovski autodrom poznajem iz dana provedenih u Formuli Reno 2.0 i tamo sam se već peo na podijum. Volim da se trkam na toj stazi, ona ima mnogo krivina i to mi generalno odgovara. Tu nije jednostavno preticati, pa će kvalifikacije ponovo biti izuzetno važne. Posle dve runde u kojima nisam postigao nijednu pobedu, cilj mi je da to preokrenem u Rusiji i verujem da ću uspeti da u Moskvi prekinem pobedničku seriju Maksa Verštapena,“ kazao je Okon.

Posle Moskve, na kalendaru FIA F3 šampionata Evrope ostaju Red bul ring, Nirburgring, Imola i Hokenhajmring – četiri runde i ukupno dvanaest trka.

Pobednici trka F3 prvenstva Evrope 2014.

runda staza pobednik trke 1 pobednik trke 2 pobednik trke 3  glavna disciplina
I  Silverston  Tom Blomkvist  Esteban Okon  Antonio Fuoko  WEC
II  Hokenhajmring  Lukas Auer  Esteban Okon Maks Verštapen  DTM
III  Po  Esteban Okon  Tom Blomkvist  Feliks Rozenkvist  GP Poa
IV  Hungaroring  Tom Blomkvist  Esteban Okon  Esteban Okon  DTM
V  Spa  Maks Verštapen  Maks Verštapen  Maks Verštapen  FIA WTCC
VI  Norisring  Maks Verštapen  Maks Verštapen  Maks Verštapen  DTM